2024. április 19., péntek

Kevés a szőlő

Bácsfeketehegyen és a környéken rossz volt a szőlőtermés – A rozéborok sikerültek, a vörös- és fehérborok átlagos asztali borok lesznek

Az idei, kivételesen száraz év rányomta a bélyegét a gabonafélék és más szántóföldi kultúrák hozamára. Sajnos, a szőlővel is hasonló a helyzet, a közelmúltban lezajlott szüret nem hozta meg a várt eredményeket. Bácsfeketehegyen és a környéken igen komoly terméskieséssel kell számolniuk a gazdáknak – mondta el lapunknak Fekete Andor bácsfeketehegyi szőlősgazda.

Fekete Andor (Fotó: Lakatos János)

Fekete Andor (Fotó: Lakatos János)

– Az idei év elég szélsőséges volt, és ahogy más növénytermesztési ágazatokat, úgy a szőlőskerteket sem kímélte. Extrém meleg és nagyon száraz nyarunk volt, ami kifejezetten negatívan hatott a szőlőtermésre. Nagyon aprók lettek a fürtök, nem tudtak rendesen kifejlődni. A bogyók is aprók maradtak, és kevesebb lémennyiséget tudtak magukba zárni. Emiatt a nyár vége felé kényszerérési állapot indult be, és hamarabb kellett szüretelnünk, egyes fajtákat akár két-három héttel is. Az idén mintegy 50 százalékos terméskiesésünk van, mivel nem tudtak a fürtök rendesen kifejlődni. Ami a minőséget illeti, az idei év elsősorban a vörös fajtáknak kedvezett, azoknak kielégítő a minőségük, viszont a fehér fajtáknál érződik egy kis minőségromlás – számolt be a szőlősgazda, majd arról is szólt, hogy növényvédelem szempontjából szerencsés volt az év.

– Minimális, preventív növényvédelem mellett meg tudtuk óvni a termést. Nem volt kihívás az év folyamán, egyedül az ősz beköszönte hozott némi gondot. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék a bogyók duzzadásánál repedést okozott, és félő volt, hogy a termés rothadásnak indul. Emiatt hamarabb és picivel alacsonyabb mustfok mellett tudtunk szüretelni, mint megszoktuk – fogalmazott Fekete.

A szőlősgazdáknak az is nagyon fontos, hogy a kisebb termésből milyen borok fognak készülni. E téren felemás a helyzet – tudtuk meg a bácsfeketehegyi szőlősgazdától.

Az idén ötven százalékkal kevesebbet szüreteltek a bácsfeketehegyi gazdák, az újborok minősége közelébe sem ér az előző évjáratokénak (Fotó: Lakatos János)

Az idén ötven százalékkal kevesebbet szüreteltek a bácsfeketehegyi gazdák, az újborok minősége közelébe sem ér az előző évjáratokénak (Fotó: Lakatos János)

– A legtöbb fajtánál nem vagyunk elégedettek a minőséggel, hiszen nem kedvezett az év, és nem tudott annyi aroma-, ízanyagot gyűjteni, mint az előző években. A pincemunkálatok most vannak folyamatban, a kész termékeket most fejtjük és tisztítjuk, és folyamatosan követjük, hogy hogyan fejlődnek. A rozéborok fantasztikusan sikerültek, azokkal vagyunk a legjobban megelégedve. A vörös és fehér fajtákról azt mondhatni, hogy átlagos asztali borok lettek. Az elmúlt években nagyon szép termések voltak, a tavalyi egy üstökös év volt, és a tavalyelőtti is kiváló évjáratnak bizonyult. Az idei év, sajnos, a közelébe sem ér ezeknek – foglalta össze a tapasztaltakat Fekete.

A borok értékesítése is igen lényeges, ám az elmúlt időszak ezt negatívan befolyásolta. A szőlősgazdától megtudtuk, hogy a Covid-járvány miatt megcsappant a borfogyasztás. Mire helyrejött volna, addigra megérkezett a mostani inflációs, válságos időszak. Emiatt a szőlősgazdák nem tervezik emelni az árakat, mert örülnek, ha találnak vevőket a termékeikre – fogalmazott Fekete.