2024. április 23., kedd

Kilencvennégy nyertes pályázat

Kúla község önkormányzata is támogatja az energiahatékonyságot – A vártnál többen jelentkeztek

Kilencvennégy pályázó nyert támogatást Kúla községben az energiahatékonysági pályázaton, melyet az állam is támogat. Az önkormányzat és a Bányászati és Energetikai Minisztérium keretösszege tízenkét (6-6) millió dinár volt, melyet erre a célra fordítottak, és ha jövőre is lesz ilyen jellegű állami támogatás, akkor is ugyanekkora összeget különítenek el – mondta lapunknak Valka Károly, Kúla alpolgármestere. Egyúttal köszönetet mondott azoknak a polgároknak, akik válaszoltak erre a nyilvános felhívásra, rámutatva arra, hogy az idei kedvezményezettek száma jelentősen meghaladta az előző évit.

– Az érdeklődés jóval az elvárt felett volt, a pályázási folyamat először a kivitelezőkkel, majd a nyertes polgárokkal zajlott. Napkollektor felszerelésére nem lehetett pályázni a községben, mert a felhívásra nem jelentkezett kivitelező, egyébként erre a célra 2 millió dinárt különítettünk el. A házak és/vagy lakások szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a gázkazán és biomassza kazáncseréjére és a hőpumpa beépítésére lehetett pályázni. A szerződéseket a napokban írtuk alá, a kivitelezést pedig márciusig be kell fejezni. Emellett Kúla önkormányzatának volt egy másik, a környezetvédelmi minisztériummal közös pályázata is, amelynek keretében a polgárok a gázkazánok vásárlására pályázhattak. A keretösszeg itt ötmillió dinár volt, ebből hárommilliót a minisztérium, kétmilliót pedig a község biztosított. Ezen a pályázaton további 65 polgár kapott támogatást, és reméljük, hogy ez a projektum az év végéig befejeződik.

Valka Károly kiemelte, az összesen 159 kiosztott szerződéssel Kúla önkormányzata egyike azoknak a községeknek, amelyek a legmagasabb összeget különítették el az energiahatékonysági pályázatra, és ahol a legtöbb jelentkező volt. A források összege átlagban 100 ezer dinár felhasználónként, ebben benne van a PVC nyílászárók beépítése, a hőszigetelés, valamint a kazánok és hőpumpák beszerzése is.

− Mindez nagy segítség a polgároknak, de egyúttal az államnak is, amely így tud elegendő energiát biztosítani − fogalmazott Kúla alpolgármestere.