2024. április 18., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Vissza a bajnoksághoz!

A kupameccsek és a válogatottmérkőzések miatti háromhetes szünetet követően holnaptól ismételten az NB I. küzdelmei kerülnek előtérbe a magyarországi labdarúgásban. Persze az elmúlt időszakban sem lustálkodtak a klubok, edzőmérkőzéseket játszottak, ahol a tétmeccseken kevesebb lehetőséghez jutó játékosokra is nagyobb szerep hárult, illetve új taktikai felállásokat próbálhattak ki a vezetőedzők. A bajnok és listavezető Ferencváros a vasárnapi kecskeméti vendégszereplés előtt a Soroksárral játszott edzőmeccset, melyen magabiztos 4:1-es győzelmet aratott.

„Négy nap pihenő után négy-öt napot edzettünk, most pedig szükségünk volt erre az edzőmeccsre, a Soroksár partner volt ebben. Jó pályán játszottunk, minden rendben ment. A sérülésen átesett játékosok, illetve azok, akik kevesebbet játszottak az utóbbi időben, most 70 percet játszhattak, ami nagyon fontos. Most már a válogatott játékosainkat várjuk, Vécsei Bálint és Botka Endre már itt is volt, de Dibusz Dénes is edzett már velünk. Látnunk kell majd, hogy a válogatott labdarúgóink milyen állapotban térnek vissza hozzánk, ki lesz bevethető a hétvégén, és ki nem” – nyilatkozta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője.

Persze a felkészülési mérkőzések sem sikerültek minden csapatnak egyformán. A Vasas például csak gól nélküli döntetlent ért el az alsóbb osztályban szereplő Kozármislennyel szemben. „A felkészülési mérkőzés teljes mértékben elérte a célját, nagyon kulturált futballt játszó ellenféllel szemben rendkívül sok helyzetet alakítottunk ki, melyeket sajnos mind kihagytuk. Ebben benne van az is, hogy a héten nagyon nagy edzésmunkát végeztek a játékosok, ami ezekben a szituációkban érezhetően benne volt a lábukban, de tudjuk, ezeket a lehetőségeket akkor is gólra kell váltani minden körülmények között. Próbáltuk a terhelést úgy adagolni, hogy a keretben minden futballista hasonló fizikai állapotba kerüljön, és a lehető legjobb felkészültséggel forduljunk rá a következő bajnokikra” – mondta Kondás Elemér vezetőedző. Nem ártana ugyanakkor, ha Angyalföldön a játékosok megtalálnák a góllövő csukájukat. Eddig nyolc bajnokin mindössze hétszer vették be az ellenfél kapuját, ami különösen akkor számít kevésnek, ha figyelembe vesszük, hogy hétvégi ellenfelük, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Zalaegerszeg csatárai kétszer több gólt termeltek.

A szombaton Debrecenbe látogató Honvéd szintén barátságos meccsen 2:1 arányú vereséget szenvedett a topolyai TSC-től, de a kispesti szurkolókat ennél a találkozónál jobban izgatja, hogy az átigazolási időszak utolsó napjaiban a csapathoz igazolt a Sevillával korábban Európa-ligát nyerő Jairo Samperio. Arról, hogy miért választotta a budapesti klubot, így nyilatkozott a 29 éves játékos: „Elsősorban azért a bizalomért, amelyet már az első pillanattól kezdve éreztem. Szinte egyből eldöntöttem, hogy szeretnék ide jönni, noha kaptam ajánlatot hasonló feltételekkel máshonnan, más bajnokságból. Az volt az elképzelésem, hogy »újraindítom« magam, az elmúlt években ugyanis nem minden ment jól. Olyan helyre akartam igazolni, ahol nyugalom vesz körül, sok meccset játszhatok, egyszersmind visszanyerhetem a legjobb formámat, és úgy láttam, Kispesten ez megvalósulhat. Természetesen megnéztem az itteni létesítményeket, és ez is sokat nyomott a latban, mert kiválóak a körülmények. Úgy érzem, itt hamar visszatérhetek a százszázalékos állapotomhoz” – magyarázta a spanyol.

Érdekesnek ígérkezik a vasárnap esti Fejér megyei rangadó, amelyen a Puskás Akadémia a Fehérvárt látja vendégül. A felcsútiak csak egy lépésre vannak a dobogós álmaiktól, miközben a szebb napokat megélt székesfehérvári gárda már ebben az idényben négy bajnokin is vereséget szenvedett, és egy esetleges újabb kudarc még inkább eltávolítaná a csapatot az élmezőnytől.

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Paks (20.00). Szombat: Újpest–Kisvárda (14.30), Debrecen–Honvéd (17.00), Vasas–Zalaegerszeg (19.30). Vasárnap: Kecskemét–Ferencváros (16.30), Puskás Akadémia–Fehérvár (18.45).