2024. március 29., péntek
FOCIMIX

Kialakultak az Eb-selejtezős kalapok

A Nemzetek Ligája csoportkörének zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel. Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a NL A divíziójában csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett. Ennek köszönhetően Marco Rossi tanítványai a selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem. Szintén az első kalapban szerepel, így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben – a NL-ben elért nyolcadik hely miatt – szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön. Az A, B és C divízió „pótvizsgára szoruló” csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a NL-ben előtte végző hét együttesből – holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál és belga – legalább négy lemaradna az Eb-részvételről a saját selejtezőcsoportjában. Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai, 1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország. 2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország. 3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország. 4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer szigetek, Észak-Macedónia. 5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta. 6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein.

Banánt dobtak Richarlison felé

Góljának ünneplése közben banánnal próbálták megdobni Richarlisont, a brazil válogatott csatárát a Tunézia elleni, keddi barátságos mérkőzésen Párizsban. A Parc des Princes Stadionba kilátogató tunéziai drukkerek a 18. percben még kedvenceik egyenlítő találatának örültek, egy perccel később viszont Richarlison visszavette a vezetést a braziloknak. Ezt az afrikai ország szimpatizánsai nehezen viselték, és különböző tárgyakat, többek között vizes palackokat dobáltak a nem messze tőlük ünneplő brazilok felé, majd a gólszerzőt egy banánnal célozták meg.

A rasszista megnyilvánulásra a brazil szövetség elnöke is reagált, aki elmondta, hogy sokkolták a történtek. „Az ilyen megnyilvánulásokat súlyosan meg kell büntetni” – jelentette ki a meccs után Ednaldo Rodrigues. Viszont nem biztos, hogy felszólításának érvényt tudnak szerezni Párizsban, brazil lapok ugyanis azt írták, hogy a stadion biztonsági személyzete nem tudta azonosítani azt, aki a pályára dobta a banánt. A mérkőzés előtt a brazil csapat a rasszizmus elleni küzdelem jegyében egy nagy molinót feszített ki, amelyen vb-címeikre utalva az állt, hogy „fekete játékosaink nélkül nem lennének csillagok a mezünkön”. A mérkőzést Brazília 5:1-re nyerte meg.

Salihamidžić bízik Mané formába lendülésében

A Bayern sportigazgatója, Hasan Salihamidžić abban bízik, hogy az együttes nyáron igazolt szenegáli csatára, Sadio Mané hamarosan újra formába lendül. A Liverpooltól elcsábított 30 éves támadó jól kezdett új együttesében, ugyanakkor a legutóbbi öt mérkőzésen nem szerzett gólt. A Bayerntől a nyáron távozott a lengyel válogatott sztárcsatár, Robert Lewandowski, de az idény elején úgy tűnt, hogy a bajorok részben Manéval, részben pedig a csapatjátékkal meg tudták oldani a pótlását. A Bundesliga címvédője azonban a legutóbbi négy bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, így hét forduló után csak ötödik a tabellán.

„Sadiónak még szüksége van egy kis időre, hozzá kell szoknia a Bundesligához, de sikerülni fog neki” – nyilatkozta a Sport Bild című napilap szerdai számában Salihamidžić. A sportigazgató hozzátette, tisztában van vele, hogy egy újonnan érkező játékosnak soha nem könnyű beilleszkednie egy másik ország és város futballkultúrájába. „Most éppen ezen a folyamaton megy keresztül, de hamarosan egyre inkább elkezd majd bízni saját magában, és ezt a pályán is látni fogjuk” – jelentette ki.

További négy évig Scaloni irányítja az argentinokat

További négy évig, a 2026-os vb végéig Lionel Scaloni marad az argentin válogatott szövetségi kapitánya. A 44 éves szakember szerződéshosszabbítását Chiqui Tapia, a helyi sportági szövetség elnöke jelentette be. Scaloni a 2018-as vb-vereség után vette át az Albiceleste irányítását Jorge Sampaolitól. Az argentinok legutóbb a 2019-es Copa América döntőjében maradtak alul, azóta 35 mérkőzést vívtak meg veretlenül.

Visszavonult John Obi Mikel

Bejelentette visszavonulását John Obi Mikel Bajnokok Ligája-győztes nigériai labdarúgó. A 35 éves védekező középpályás norvég, kínai, angol, török és kuvaiti klubokban szerepelt, a legemlékezetesebb időszakát a Chelsea-ben töltötte. A tíz és fél év alatt a bajnokságot kétszer, az FA-kupát háromszor, a ligakupát és az angol szuperkupát egy-egy alkalommal, a BL-t és az El-t szintén egyszer nyerte meg a londoni együttessel. A nigériai válogatottban 89 mérkőzésen hat gólt szerzett, az Afrikai Nemzetek Kupáján egyszer győztes, háromszor bronzérmes csapat tagja volt, a 2016-os olimpián szintén harmadik lett az együttessel.

Ide kapcsolódik, hogy Fabian Delph 20-szoros angol válogatott is bejelentette visszavonulását. A 32 éves középpályás a Leeds, az Aston Villa, a Manchester City és az Everton csapatában futballozott, de idén nyár óta nem volt klubja. Döntését a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra. Delph manchesteri színekben az angol bajnokságot kétszer, a ligakupát háromszor, az FA-kupát és az angol szuperkupát pedig egy-egy alkalommal nyerte meg.