2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Bevásárló-turista

Főleg határ menti városokban bukkannak fel bevásárló-turisták, miután számukra kedvezményes áron beszereztek bizonyos árucikkeket, még ugyanaznap vissza is utaznak országukba. Az árukínálat és a boltok jellegének változása gyakran a bevásárló-turizmus igényeihez igazodik. A magyarországi bevásárló-turisták számára Ausztria, majd pedig Szlovákia a legkedveltebb úti cél. Egy időben Szerbiát is tömegesen felkeresték, volt, amikor évente kétszázezer magyarországi bevásárló-turista érkezett a szabadkai bolhapiacra.
A bevásárló-turisták elmaradása alapjaiban rengetheti meg egyes határ menti városok gazdaságát. A délszláv háború nem használt Baranya idegenforgalmi bevételeinek, ugyanis egyik napról a másikra elmaradtak a horvát bevásárló-turisták és a német fürdővendégek. Jöttek viszont bosnyákok, de nem pihenni érkeztek Harkányba, hanem tőkét hoztak, és vállalkozást jegyeztettek be. A Szabadka és Szeged között közlekedő motoros vonat nemcsak a rokonlátogatók és a diákok közlekedési eszköze volt, hanem a bevásárló-turistáké is, annak idején nagy gondot okozott a napi négy járat kiesése. Mosonmagyaróvár az osztrákoknak kedvenc kiránduló és bevásárló helye volt, Ausztria európai uniós belépését követően azonban megcsappant a bevásárló-turisták száma.
Olyan bevásárló-turisták is akadnak, akik tehetősebbek lévén akár több száz kilométernyi távolságra is hajlandóak elvezetni vagy repülni egy-egy kitűnő vétel, illetve különlegesen kecsegtető bevásárlói élmény reményében. Kedvelt bevásárló célpontjaik Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Svájcban és Nagy-Britanniában vannak. Ezek bevásárló-turisták általában értékesebb portékákkal térnek haza útjukról. Utazási döntéseiket a divat, a státusjelleg is jelentősen befolyásolja.
Észak-Európában a szeszes italok beszerzése érdekében lesz bevásárló-turista az ember. Svédországban a szeszes italok árusítása állami monopólium, a svédek az italok nagy árszintjével igyekeznek gátat vetni a túlzott alkoholfogyasztásnak. A svéd bevásárló-turisták rendszerint komphajóval utaznak Németországba az olcsóbb italért, miután azonban Dánia jelentősen csökkentette a szeszes italok adóját, a svédeknek egy része elegendőnek tartja Dánia felkeresését. Finnországban is drága az alkohol, a finnek ezért a szomszédos Észtországba mennek bevásárló-turistaként. Minden hét végén finnekkel telnek meg az alkoholt árusító észt boltok.