2024. április 26., péntek

Hatalmas károkat okozott az Ian hurrikán Floridában

Joseph Biden amerikai elnök meglátogatta a Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) székhelyét, és ez alkalomból arra figyelmeztetett, hogy a Floridát sújtó hurrikán lehet a leghalálosabb az USA történetében.

Az Ian hurrikán az elmúlt évek egyik legveszélyesebb viharát idézte elő az Egyesült Államokban. Bár Biden azt mondta, hogy a számok még nem tisztázottak, az első adatok azt mutatják, hogy sok áldozat lehet. Biden arra is rámutatott, hogy kormánya fedezi a romok eltakarításának és az emberek felkutatásának és mentésének minden költségét, tudósít az euronews.rs.

A hurrikán helyi idő szerint szerdán 15 óra 10 perc körül ért partot, és akár 150 mérföld/órás széllel a parthoz csapódott. A vihar továbbra is nagy mennyiségű esőt hoz a félsziget egyes részein, és legalább két híd részben megsemmisült. A negyedik kategóriába tartozó hurrikánt később trópusi viharrá minősítették. A hatóságok azonban figyelmeztették a floridaiakat, hogy a legveszélyesebb 24 óra áll előttünk.

A Mexikói-öböl partján fekvő Florida több mint 2,5 millió lakosát evakuálásra utasították vagy figyelmeztették, amikor a Kubát korábban sújtó Ian hurrikán közeledett.