2024. március 28., csütörtök

Bástyánk az otthonos itthon

Rekordszámú hallgató költözött be az újvidéki Európa Kollégiumba

Cikkünkhöz fotogaléria is tartozik, amit ITT tekinthet meg.

A vajdasági magyar közösség szellemi, tudományos, és művészeti központjaként említette az Európa Kollégiumot Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár azon az ünnepélyes megnyitón, amelyet a vajdasági magyar diákok beköltözésének alkalmából szerveztek Újvidéken. Beszédében kiemelte: a 2015-ös beköltözés óta az intézmény a vajdasági magyarság bástyájává fejlődött.

A magyar egyetemisták fellegvára idén 113 lakónak nyújt otthont és fejlődési lehetőséget – hangzott el a nyitóünnepségen. Az eddigi legmagasabb számú beköltözés jelentőségét Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke emelte ki felszólalásában. Hangsúlyozta, hogy az évek alatt sikerült olyan rendszert kialakítani Újvidéken, amely a magyar identitásmegőrzés szempontjából példaértékűnek számít. Ezért külön köszönetet mondott Hajnal Jenőnek: nyolc nemzedék költözött be ezidáig a kollégiumba, ami egybeesik a Magyar Nemzeti Tanács elnökeként vállalt, nyolc éve tartó megbízatásával

– Ha gyerekeink és unokáink itt vannak és itt maradnak, akkor van értelme annak a harcnak, amelyet közösségileg, egyénileg és családilag folytatunk. Ha ennek tükrében próbálom megítélni a pillanatot, akkor a terem képe azt igazolja, hogy van értelme az erőfeszítésnek – hangsúlyozta a VMSZ első embere, aki számadatokkal is igazolta álláspontját. Több mint ezer középiskolásunk végzett ugyanis négyéves szakot: a magyar ajkú diákok 40 százaléka pedig a hazai továbbtanulást választotta. A reménykeltő szám biztosítja számunkra a jövőben azt, hogy lesznek egyetemi és középiskolai tanáraink, mérnökeink, kutatóink, jogászaink – mutatott rá a megmaradásunk zálogára az elnök.

Pásztor István a kollégium igazgatónőjének, Snejder Sára Ildikónak a szerepét is kiemelte beszédében, aki az első bekültözéstől kezdve minőségi tartalommal és családias hangulattal tölti meg az épületet. A kollégium vezetője köszöntőbeszédében is arra buzdította a beköltöző diákokat, hogy továbbra is szívleljék meg a közösség jelszavát, mi szerint „itthon az otthon”.
– A siker egyik alapköve a hit. Hinni kell önmagunkba, képességeinkben és választott hivatásunkban. A siker másik záloga az egymás iránt tanúsított bizalom, amelyre a közösség is épül. Ha ezekhez az alappilérekhez a kitartás és szorgalom is párosul, akkor ez egyenes úton röpít bennünket a csúcs felé. A hit és a bizalom kísérjen tehát benneteket utatokon – kívánta a beköltöző diákoknak az igazgatónő.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte a diákokat és szüleiket. Beszédében kiemelte, hogy a kollégium évek óta jelképes összegért biztosít lakhatást és lehetőséget mindazoknak a fiataloknak, akik a szülőföldön kívánják építeni a jövőjüket. Az előtte felszólalókhoz hasonlóan kifejezte háláját azért a támogatásért, amelyet a magyar kormány biztosított és biztosít továbbra is úgy az Európa Kollégium fenntartásására, mint az MNT ösztöndíjprogramjainak megvalósításához is.

A több éves összefogásnak köszönhetően Újvidék egyik legszebb és legfelszereltebb kollégiumába tegnap beköltözhetett a szabadkai Horváth Réka is, aki az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának biokémia szakán folytatja a tanulmányait.
– Nagyon örültem annak, hogy bekerültem egy olyan közösségbe, amilyen az Európa Kollégium. Ilyenkor természetesen elsősorban lakhatásra van szüksége az elsős hallgatóknak, de ha még emellé olyan kényelem is társul, amit ez a kollégium biztosít, akkor az plusz motiváció. Külön tetszik, hogy kétágyasak a szobák, így egy kis magánszférája is van az embernek. Ugyanakkor otthonos is, mert mindenki magyarul beszél, és úgy tűnik, hogy mindenki ismer mindenkit, segítik, támogatják egymást a lakók. A különböző szakkolégiumok által pedig mindenki megtalálhatja azt az elfogalaltságot, amely megfelel az érdeklődési körének – emelte ki a szabadkai lány, aki reményekkel telve költözött be a szobájába.

A kollégiumban egyébként már hónapok óta készültek az új tanévre. Szeptember elején a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nevelői szakának elsőéves hallgatóinak egyhetes gyakorlati oktatást biztosítottak, amelyen betekintést nyertek a kollégium történetébe, megismerték a helyiségeit, a felszereltségét és a házirendjét, de megismerkedtek a kollégisták jogaival és kötelezettségeivel is. Az Európa Kollégiumban tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvi felzárkóztató képzést is. Ennek keretében olyan beszélgetésekre is sor került, amelyeken az elsős hallgatók elmondhatták elvárásaikat, valamint félelmeiket az egyetemi élet kezdetén. Nemrégiben pedig a szakkollégiumi tevékenység műhelyfoglalkozásait vezető oktatók gyűltek össze egy kerekasztal-beszélgetésre: megtárgyalták a 2022/2023-as tanévre vonatkozó terveket, ötleteket és javaslatokat. A beköltöző diákok tehát idén is tartalmas és élvezetes időtöltésre számíthatnak az Újvidéken tanuló magyar hallgatók fellegvárában.