2024. április 20., szombat

Két keréken a jövőbe

Kétnapos nemzetközi kerékpáros konferenciát tartanak a városban

A tartományi képviselőház épületében szerdán megnyílt az első nemzetközi kerékpáros konferencia A jvő két keréken címmel, amelyet a Képességekért Dunaközpont szervez.

Az eseményen jelen volt többek között Milorad Radojčić, a városi gazdasági tanács tagja is. A konferencián a kerékpározás, az urbanizáció és a közlekedés hazai és nemzetközi szakemberei, valamint a civil szervezetek, a helyi közösségek és intézmények képviselői is felszólaltak/felszólalnak majd. A mai, második napon a Vajdasági Gazdasági Kamara épületében értekeznek majd a résztvevők, a kerékpározás idegenforgalmi lehetőségeiről lesz szó.

Milorad Radojčić a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a városi önkormányzat intenzív beruházást folytat a kerékpározás terén, ennek pedig ékes bizonyítéka az, hogy az utóbbi években 22,5 kilométernyi, új kerékpárút-hálózatot alakítottak ki, további 40 kilométernyit pedig felújítottak.

Újvidéken a kerékpározás tízezreknek jelent napi szintű aktivitást (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken a kerékpározás tízezreknek jelent napi szintű aktivitást (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően Újvidék napjainkban 90 kilométernél is hosszabb kerékpárútrendszerrel büszkélkedhet. Városunk az első olyan önkormányzat, amely a környezetvédelmi alap költségvetésében kerékpárvásárlási támogatást jelölt meg a polgárok számára 10 ezer dináros értékben. Erre a célra összesen 38 millió dinárt fordítottunk. A város igyekszik népszerűsíteni a kerékpározást mint sportot a legkisebbek körében is, ennek céljából az elmúlt két évben a város minden általános és középiskolájának 120 legjobb diákja kerékpárt kapott ajándékba. Jelenleg a városban 40 ezer aktív kerékpáros él, számuk napról napra növekszik – ismertette a tényállást Radojčić.

Hozzátette, hogy Újvidék számára a kerékpárturizmus egyre fontosabb, mivel az EuroVelo 6 útszakasz mentén helyezkedik el, ami összeköti az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel. Az útvonal sok turistát vonz a városba.

A konferencián Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is felszólalt, aki hangsúlyozta, hogy a kerékpározás egy olyan területet képez, amelyre a tartományi kormány is kiemelt figyelmet szentel. – Az IPA-projektumunkon kívül, amelynek célja a Magyarkanizsán kiépítendő kerékpárutak műszaki tervdokumentációjának elkészítése, a közlekedésügyi minisztériummal együtt szintén egy tervdokumentáció elkészítésén dolgozunk, amellyel meghatározhatjuk az Újvidék és Belcsény közti kerékpárút és egyben járda hosszát és annak kiépítési költségét is. Folytatjuk a kerékpározási lehetőségek fejlesztését a Fruška gorán is, és a jövő évben felülvizsgáljuk az Újvidék és Belgrád közti kerékpárút tervezetét – emelte ki Ivanišević.