2024. március 29., péntek

Felavatták a megújult tájházat

Adán kézművesek közreműködésével megtartották a mesterségek napját

A hétvégén ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a felújított Adai Tájház. Ez alkalomból az Aranykapu Művelődési Egyesület megtartotta a Mesterségek napja a tájházban elnevezésű családi rendezvényét. A magyar népi kultúra tárgyalkotó és szellemi értékeinek megismertetése érdekében a vasárnapi rendezvényre ellátogattak a helyi és vidéki kézművesek, akiknek közreműködésével különböző régi mesterségeket ismerhettek meg a jelenlévők, valamint hagyományos népi ételeket kóstolhattak meg. A részt vevő gyerekek és a felnőttek kipróbálhatták a kovácsolást és a fazekasságot, bőrdíszeket és mézeskalácsot készíthettek, nemezelhettek, kötelet fonhattak, gyékényből babát csinálhattak, gyöngyöt fűzhettek, szőhettek és kézimunkázhattak.

Az Aranykapu 2010 óta gondozza az Adai Tájházat. Sóti Éva, a művelődési egyesület képviselője elmondta, hogy a tájház rekonstrukciós munkálatait támogatta Magyarország Kormánya a Csoóri Sándor Alapon és a Bethlen Gábor Alapon keresztül, Ada község önkormányzata, az anyaországi Vajdasági Baráti Egyesület és a helybeli lakosok.

– Az Aranykapu Művelődési Egyesületnek szívügye a tájház gondozása, mert úgy gondoljuk, hogy a népi tárgyi alkotás, a népzene, a népdal képezi az alapját a magyar nemzeti tudatnak. Fontos, hogy kialakítsuk a gyerekekben mindezeket az értékeket. Azzal, hogy eljönnek a tájházba, újra egy picit átélik nagyszüleink, szüleink világát, és össze tudják hasonlítani, hogy milyen volt régen és milyen most az életünk. Reménykedünk abban, hogy jobban tudják értékelni a jelenlegi szép és kényelmes életüket – mondta Sóti Éva.