2024. március 28., csütörtök

Televíziós alkotások támogatása

A zombori származású Goretić Péter rövidfilmet forgat

Bolond Istók címmel az ifjú Arany János vándorszínész kalandjairól, Ferenczfy-Kovács Attiláról, legendás filmek díszlet- és látványtervezőjéről és a Nemzetgyűlés utolsó elnökéről is készül televíziós alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, továbbá folytatódik Rófusz Ferenc Piros veréb rajzfilmsorozata és Janó Manó kalandjai is.

A magyar Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton – olvasható az NFI MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina rendezésében készülő Bolond Istók című film a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, Arany János kevésbé ismert, de annál kalandosabb fiatal éveiről szól. Arany János tizenkilenc éves ifjú, amikor vándorszínésznek áll, de már az ötvenen is túl van, amikor – Bolond Istóknak nevezve ifjúkori önmagát – papírra veti kalandjait a soha be nem fejezett Bolond Istók című versregényében.

Az ifjú Arany Jánost Liber Ágoston alakítja, a további szerepekben Kovács Dorottya, Puskás Balázs, Jordán Adél és Pál András lesz látható, a forgatás október elején kezdődik.

Az utolsó elnök címmel dokumentumfilm készül Varga Béláról, a II. világháború utáni koalíciós időszak Nemzetgyűlésének utolsó elnökéről. A filmet a BP Underground című dokufilm sorozatot is jegyző Koltay Anna rendezi, aki a politikus hazafias életútján keresztül azon értékeket állítja fókuszba, amelyek napjainkban is példaként állhatnak.

Ferenczfy-Kovács Attila munkásságát mutatja be az F – Az Antennás Ember címmel készülő dokumentumfilmjében Kapronczai Erika. A Kossuth-díjas építész, iparművész, díszlet- és látványtervező olyan felejthetetlen magyar filmek látványvilágát és díszleteit készítette, mint a Psyché, a Hosszú alkony vagy A napfény íze, továbbá nemzetközi operaelőadások díszletei és több hazai múzeum, köztük a Terror Háza is sokszínű tehetségét tanúsítja.

A magyarság múltjának, nyelvének és eredetének feltárásával foglalkozó Magyarságkutató Intézet tevékenységeiről rendez dokumentumfilm sorozatot Hevér Zoltán. A múlt birodalma című alkotásban az intézmény munkatársai ismertetik legújabb kutatásaikat és eredményeiket.

A családfenntartás nehézségeiről, apai és testvéri szeretetről rendez rövidfilmet Goretić Péter. Az Egy szelet sült című sportdráma főhőse, az öregedő, kiégett bokszoló egy utolsó illegális meccsen próbálja összegyűjteni a fiai eltartásához szükséges pénzt.  Újabb három résszel bővül Rófusz Ferenc Piros veréb történetek című rajzfilmsorozata, amelynek főszereplője a csodákra képes kismadár, aki megértéssel és szeretettel segít ott, ahol szükség van rá. Az animációs sorozat egyes részei egymástól függetlenek, az emberi kapcsolatokról, a törődésről és a szeretetről szóló fontos üzenet köti össze őket.

A Janó Manó rajzfilmsorozat újabb epizódjaiban Janó Manó és Jana kalandjaik során különböző természeti helyszíneken az élővilág megmentéséért küzdenek. A Kormos Karmok nyomába erednek, hogy megakadályozzák őket a természet elpusztításában. A legújabb Janó Manó-kalandok Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezésében készülnek.