2024. április 18., csütörtök

Hobbiból környezettudatos tevékenység

Az Újvidéki Vásáron megnyílt a vadászati, halászati és ökológiai kiállítás – Jelentős szerepet kapott az idén az energiahatékonyság és az újrahasznosítás

Az Újvidéken rendezett kiállítások egyik legjelentősebbikének számít a vadászati, halászati és környezetvédelmi, értettek egyet ma az ünnepélyes megnyitón felszólalók, amikor is az október másodikáig tartó 54. Lorist-ot bocsátották az érdeklődők, látogatók rendelkezésére.

Vadászati és halászati felszerelések, trófeák, fegyverek, környezetvédelmet népszerűsítő standok sorakoznak az Újvidéki Vásár egyes és kettes csarnokában, a rendezvény részét képezi a szerbiai vadászati fauna kiállítása is. Az eseménysorozaton több mint száz kiállító jelent meg, 480 négyzetméternyi területen mutatják be az egyesületek, felszerelést árusító üzletláncok, környezetvédelmi projektumokkal foglalkozó szervezetek tevékenységüket, kínálatukat.

Megtalálható 620 trófea is, melyet korábban Budapesten állítottak ki, s melyet több mint 620 ezren tekintettek meg a magyar főváros nemzetközi kiállításán. Alkalomhoz illően, szarvasbőgéshang-utánzók produkciójával indult a megnyitó rendezvény, majd a szervezésben részt vevő és azt támogató személyek intézmények vezetői szólaltak meg.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke nyitotta meg hivatalosan a kiállítást, mint mondta, gyerekkora óta követi nyomon azt, ami a vásáron történik, s örömmel fogadta a felkérést, hogy éppen ő legyen az, aki bejelentheti az 54. kiállítás kezdetét. Úgy fogalmazott, struktúráját tekintve kissé eltér az idei kiállítás a korábbi években megszokottaktól, az idegenforgalom ugyanis ezúttal még nincs jelen, a turizmus egy teljesen különálló rendezvényt kap majd az Újvidéki Vásáron.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

ÉLETSTÍLUSSÁ KELL VÁLNIA

A Vajdaság Erdői Közvállalatnak külön fontos szerepe van a kiállításon, jegyezte meg a parlament elnöke, mert az idén ünnepli a vállalat fennállásának huszadik évfordulóját.

– Az idei év különben is egy évfordulókban gazdag esztendőnek számít, százéves lesz az idén a Vajdasági Vadászok Szövetsége is, ennek a jegyében is zajlik mindaz, amit itt láthatunk a vásáron. Ami pedig különösen fontos az az, hogy egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezetvédelem, s ez látszik a kiállítás tartalmain, a gyerekek számára szervezett foglalkozásokon is. A vadászat és a halászat valamikor csak hobbi volt. Mára a környezetről van gondoskodásnak a részévé váltak azonban, nem lehet egyiket sem fenntartani, ha magát a környezetet nem óvjuk meg a különféle szennyeződésektől, káros kihatásoktól, hulladéktól. Mindezt a fiatalabb nemzedék oktatásával kell kezdeni, hogy amikor öt–tíz év múlva felnőnek, már egy ilyen tudásnak és gondolkodásnak, életstílusnak a birtokában alakítsák a mindennapjukat – értékelte Pásztor István.

BEMUTATÓK, KÉPZÉSEK, JÁTÉKOK

Szerbiából, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Ausztriából is érkeztek kiállítók – számolt be Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója. Maga is örömmel köszöntötte a Vajdaság Erdői vállalatot, amely éppen a vásáron ünnepli meg fennállásának huszadik évfordulóját. Mint mondta, az idei rendezvény egyik fontos célja, hogy a legkisebbeket is bekapcsolja a környezetvédelemről való gondolkodásba, ezért képzéseket, foglalkozásokat, játékos eseményeket szerveznek számukra, de a kiállítás, persze, az idősebbek számára is nyújt számos látnivalót és szórakozásra alkalmas lehetőségeket, különféle attraktív bemutatók és nyereményjátékok is lesznek. Az újrahasznosítás népszerűsítése érdekében kialakították az újrafelhasználás szigetét, emellett az energiatakarékosságra és -hatékonyságra is koncentrál a rendezvény ebben az évben.

FELISMERIK A VADÁSZAT JELENTŐSÉGÉT

A kiállítás lényegében annak a bizonyítéka, hogy együttes erővel képesek vagyunk áthidalni a kihívásokat, például azokat, amelyeket a pandémia támasztott elénk – közölte a vásáron Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. Beszámolt arról, hogy a vadászat fejlesztésére, korszerűsítésére tavaly 48, az idén már 71 millió dinárt fordítottak, jövőre több mint 90 millió dinárt tesz ki ez a keret. Milan Đurić, Újvidék polgármester-helyettese arról beszélt, hogy a vásár nemcsak az összeköttetések, üzleti együttműködések kialakításának a helye, hanem fontos társadalmi kérdések felvetésének központja is. Az energiatakarékosság az idén hangsúlyos témának számít, a városi önkormányzat 70 millió dináros keretet szabott az erre vonatkozó pályázatok részfinanszírozására – számolt be.