2024. április 23., kedd

EKB-elnök és FED-elnök: Az anonim tranzakciókat el lehet felejteni

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke továbbra is aggodalmának adott hangot a kriptovaluták növekedésével és a hagyományos bankrendszerre jelentett veszélyükkel kapcsolatban. Közben kollégájával arra is kitért, hogy a CBDC-vel végrehajtott tranzakció nem lesz anonim.

Lagarde szerint a kriptovaluták növekedése képes megakadályozni a központi bankok valódi szerepét. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a bankokat be kell vonni a digitális megoldásokkal való kísérletezéssel kapcsolatos ügyekbe.

„Mi, központi bankok monetáris horgonyként működtünk a kereskedelmi bankokat és a magánpénzeket illetően. Ha nem vagyunk benne ebben a játékban, ha nem veszünk részt a kísérletezésben, az innovációban vagy a digitális jegybanki pénzben (CBDC), akkor azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a horgony szerepét, amelyet évtizedek óta játszunk” – mondta.

Majd hozzátette: „És vannak olyan időszakokra is példák a történelembe, amikor a központi bankok monetáris horgonya nem létezett, és egyik válság követte a másikat. Ez biztosan így volt a szabad bankrendszer idején, a 19. században. Vissza akarunk térni azokhoz az időkhöz? Valószínűleg nem.”