2024. április 24., szerda

Mindenből lesz elég: ki is tudjuk fizetni?

Szerbia az élelmiszer-termelésre és a szabadkereskedelmi megállapodásokra alapozhat a globális válságban

Az év végéig tovább drágulhatnak a kölcsönök – véli Radojka Nikolić, a Biznis és az Ekonometar magazinok főszerkesztője. A Tanjug hírportálnak adott nyilatkozatában hozzátette: a bankok a hazai hitelek többségét az Euriborhoz kötötték, amely az év eleji 0-ról 1,67 százalékra emelkedett. Így akkor is drágulnak a kölcsönök, ha az ehhez hozzáadódó, a pénzintézetek által meghatározott kamatláb nem emelkedik – magyarázta a szakember.

Nikolić szerint országunkban az infláció kétszámjegyű marad: a kérdés inkább az, hogy a fizetések és a nyugdíjak növelése hogyan hat arra a veszteségre, amit az infláció okoz. A jövő évi előrejelzések ugyanis eléggé borúlátóak: a gazdasági szakértők a termelés és a fejlődés visszaesésére számítanak az Európai Unió országaiban. A világon már az idén felére csökkent a termelés előirányzott növekedése: a várt 5-6 százalékos helyett az év végéig jó, ha 3 százalékkal emelkedik a teljesítés. A jelenlegi helyzetelemzés szerint viszont jövőre a gazdasági növekedés alig haladja meg a 0-t – mondta a szakember, utalva a globális energiaválság, illetve az orosz–ukrán háború következményeire.

ÉLELMISZERBŐL NEM LESZ HIÁNY

A gazdasági magazinok főszerkesztője hangsúlyozta, hogy a globális problémák óhatatlanul kihatnak Szerbiára is. Visszaesés várható mind a külföldi cégek termelési kapacitásának csökkenése, mind a külkereskedelmi árucsere hanyatlása miatt – magyarázta. Ugyanakkor kiemelte, hogy az áldatlan helyzetben Szerbia hatalmas előnnyel rendelkezik: nagy élelmiszer-termelőként akkor is tud elegendő mennyiséget biztosítani a lakosainak, ha az aszály miatt, mint az idén, jelentősen kevesebb búza és kukorica jut kivitelre.

Élelmiszerből a jövőben is lesz elegendő, az illetékesek azt ígérik, hogy energiaforrásokból sem lesz hiány: a kérdés már csak az, hogy mennyiért? – hívta fel a figyelmet arra a szakember, hogy a hazai jövedelmek nem bírják el a globális drágulás következményeit.

LEHET-E KÉT SZÉKEN ÜLNI?

A szakember szerint Szerbiát nem fenyegeti az a veszély, hogy az oroszokkal ápolt jó viszony miatt visszakoznának a nyugati országok befektetői. A külföldi cégek ugyanis azért választják  országunkat, mert itt jó üzleti feltételekre számítanak. Fontos számukra, hogy a székhelyük országához viszonyítva Szerbiában jelentősen kevesebb jövedelmet kell biztosítaniuk az alkalmazottaiknak, de sokkal hozzáférhetőbb áron jutnak az energiaforrásokhoz is – mutatott rá a befektetők hivatalosan is felvállalt álláspontjára a szakértő.

Hozzátette: az sem mellékes, hogy Szerbia rengeteg olyan országgal kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amelyekkel az Unió ezt nem tette meg. Jelenleg több mint 20 olyan országgal működünk együtt, amelyekben alacsonyak a vámdíjak, és külkereskedelmi szempontból relatíve rugalmasak. A befektetők számára pedig nagy előnyt jelent, hogy az országunkban alapított cégeken keresztül az említett területekkel is üzletelhetnek. Ilyen módon többek között következmény nélkül szállíthatják termékeiket még Oroszországba is, hisz ezt nem az Unió területéről teszik – magyarázta Nikolić.