2024. április 25., csütörtök

Növeli tulajdonrészét az állam az Air Serbia légitársaságban

Meddig kell még támogatni a céget a költségvetésből?

A nemzeti légitársaság második, folyamatban levő feltőkésítése után Szerbia az eddigi 82-ről 83,6 százalékra emeli részesedését a légi forgalmi társaságban, ugyanakkor az egyesült arab emírségekbeli Etihad tulajdonrésze 18-ról 16,4 százalékra csökken – jelentette be a szerbiai nemzeti légitársaság. Közleményében kiemeli: ez semmilyen módon nem igazolja azokat a „légből kapott” állításokat, melyek szerint a kisebbségi tulajdonos, az arab stratégiai partner kivonul a cégből, vagyis hogy, mint egyes sajtóhírek szóltak, „folyamatban van az Air Serbia kényszerleszállása az állam oltalma alá”. A vállalati közlemény szerint az is csak afféle hírlapi kacsa, hogy az állami költségvetésből már több mint 200 millió eurót pumpáltak be a légitársaságba.

Az Air Serbia vezetősége emlékeztet arra, hogy 2020 márciusa után a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi légiszállítás az eddigi legnagyobb válságba süllyedt, s ennek következményei ma is érezhetőek, és az európai országok zöme különféle módszerekkel igyekezett segíteni a légi forgalmi társaságokon. Szerbia ugyanilyen meggondolásból 2020 decemberében megnövelte az Air Serbia alaptőkéjét (akkor az állam tulajdonrésze 51-ről 82 százalékra növekedett), most pedig folyamatban van a második feltőkésítés, amely a 2021 folyamán keletkezett üzletviteli zavarokat hivatott elhárítani. A közleményben hozzáteszik: mindkét eljárást a vonatkozó állami rendelet és a Gazdasági Minisztérium, valamint az Air Serbia közötti szerződés alapján bonyolították le. „Az Etihad az Air Serbia stratégiai partnere, és nem kell elfelejteni, hogy tapasztalatával, ismereteivel lényegbevágóan járult hozzá ahhoz, hogy a Jat Airways modern európai céggé váljon. Az Etihad képviselői ma is tevékenyen részt vesznek a vállalat felügyelőbizottságának munkájában, és folyamatosan együttműködnek a cég menedzsmentjével.”

Az Air Serbia közleményét megelőzően az N1 hírcsatorna foglalkozott behatóbban a légitársaság újabb feltőkésítésének kérdésével. Az általa megkeresett Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA közgazdasági és pénzügyi egyetemi kar tanára úgy nyilatkozott, hogy „nincs magyarázat az intézkedésre”, de meggyőződése, hogy klasszikus állami támogatásról van szó, csak más nevet adtak neki.

Daniela Ilić Krasić, az N1 újságírója egyebek között arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az újabb feltőkésítésre vonatkozó kormányhatározat szerint az állam erre valamivel több mint 15 millió eurót fordít. A Cégnyilvántartási Ügynökség honlapján, az Air Serbia közzétett dokumentumai között a Részvényesek Kögyűlésének két határozata is megtalálható. Az egyik a feltőkésítésre vonatkozik, a másik arra, hogy az Etihadtól megvonták az elővásárlási jogot. A feltőkésítéssel az állam további 1,8 millió, egyenként 1000 dináros részvény tulajdonosává válik. Az N1 információi szerint a járvány előtt az Air Serbia jól működött, 2019-ben több mint 9 millió eurós nyeresége volt, de abban az évben is kapott 20 millió eurót, sőt, a pandémiát megelőző mintegy öt év alatt összesen vagy 200 millió euróval segítette az állam. A 2020-ban kapott, 100 millió eurós segítség ellenére a vállalat még abban az évben több mint ötmilliárd dináros veszteséget termelt, és egy évvel később is kétmilliárdos hiányt mutatott ki.

Goran Radosavljević professzor az N1-nek úgy nyilatkozott, nem tartaná szerencsés lépésnek, hogy az állam teljes egészében átvegye a légitársaságot, mert könnyen a Szerbiai Villanygazdaság sorsára juthat. Szerinte az Air Serbiát minél előbb „le kell választani az állami költségvetésről”, mert ez, hogy minduntalan kisegítik, nem ösztönzi a piacirányultságra, amivel nyereséget tudna megvalósítani.