2024. április 25., csütörtök

Tartományi forrásból aszfaltoznak Zentán

Kilenc utca kap szilárd útburkolatot – Rendezik a Bolyai Tehetségondozó Gimnázium kollégiumi problémáit

Igor Mirović tartományi kormányfő kedden Zentán megtekintette azokat az aszfaltozási munkálatokat, amelyekhez a tartományi kormány több mint százmillió dinárral járult hozzá. Előtte a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba és Kollégiumba is ellátogatott, ahol a kollégium bővítéséről tárgyalt Czegledi Rudolffal, Zenta község polgármesterével és Csikós Pajor Gizellával, az intézmény igazgatójával. A tartományi delegációval tartott Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Ognjen Bjelić tartományi energiaügyi, építőipari és közlekedési titkár, valamint Miloš Maletić, a Nagybefektetési Igazgatóság igazgatója.

Gergely Árpád felvételei

Gergely Árpád felvételei

A delegáció a Zabos József utcában zajló munkálatokat tekintette meg, ahol Igor Mirović elégedetten nyiltakozott az építkezés folyamatáról és előrevetítette, hogy a tartományi kormány jövőre a helyi utak aszfaltozására fókuszál. Azt mondta, mind a 45 vajdasági helyi önkormányzattal tárgyalni fognak már a jövő héten, egyeztetnek a prioritásokról, és a beruházásokat az önkormányzatokkal közösen fogják megvalósítani. Elmondta, hogy az elmúlt években Zenta esetében a csatornahálózat kiépítése volt az elsődleges feladat és most következik az utcák aszfaltozása. Reményei szerint jövőre annak a valamivel több, mint harminc utcának jó részére aszfalt kerül, amelyek most még földesek. Úgy fogalmazott, hogy ez az idei invesztíció, amikor Zentán kilenc utcát aszfaltoznak. Ez a folyamatoknak az első fázisa és a folytatás jövőre következik. A Bolyai Tehetséggondó Gimnáziummal és Kollégiummal kapcsolatban elmondta, hogy már a jövő héten pénzt biztosítanak arra, hogy rendezzék azokat a vagyonjogi kérdéseket, amelyek miatt korábban leállt a kollégium építése:

– A tartományi kormány a jövő héten a projektre és a műszaki dokumentációra különít el forrást, hogy jövőre minden készen álljon ahhoz a fontos beruházáshoz, ami a lehető legjobb feltételeket biztosítja a diákok kollégiumi elhelyezéséhez, mert ez a kötelességünk. Egyeztettünk a polgármester úrral és az iskola igazgatójával is, és rendezni fogjuk a vagyonjogi kérdéseket és egy teljesen új tervdokumentáció fog készülni annak érdekében, hogy felépüljön egy teljesen új kollégium. Zentán a tehetséggondozó gimnázimban 220 diák tanul, kevés a kollégiumi férőhelyük, és ezt meg kell oldanunk. Zenta Vajdaság kiemelkedő oktatási központja és nekünk kötelességünk a magyar diákok számára minden feltételt megadni a tanuláshoz. Jövőre jelentősen nagyobb költségvetéssel számol a tartomány, és ez azt fogja eredményezni, hogy nagyobb beruházásokra lehet számítani. Reméljük, az ukrajnai háborús helyzet nem hoz váratlan fordulatokat és nem kell máshová kanalizálnunk a pénzt – fogalmazott a tartományi kormányfő.
Czegledi Rudolf arról beszélt, hogy körbejárták a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium problematikáját és a megoldás is közel van:

– Tudjuk, hogy nagyon régóta helyiséggondokkal küzd az iskola és a tartományi kormányfő a tartomány támogatásáról biztosított bennünket. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium mögötti nyomdatelket megvásárolja a tartomány és azt a telket az új kollégium kiépítésére fogják használni. Ez magával vonja, hogy azt a félig kész épületet, amely az iskola udvarában van, azt is befejezik. Az nem lesz része a kollégiumnak, az kisegítő objektum lesz. Az új kollégium a volt nyomda területén épül fel. Azt is rögzítettük, hogy a tartományi kormány támogatásával megkezdjük a tervdokumentáció kidolgozását, hogy tavaszra már építkezési engedéllyel rendelkezzünk és megindulhassanak a munkálatok. Ami az utcák aszfaltozását illeti, az idén valamivel több, mint százmillió dinárt kaptunk a tartománytól erre a célra. Ez a kilenc utca egyharmada annak, amire nekünk komplett tervdokumentációnk és építkezési engedélyünk van. Ennek a kilenc utcának az aszfaltozása van folyamatban. Valószínűleg jövőre ez a támogatás megvalósul a fennmaradt utcákra is és 2–3 év alatt jelentősen növekedni fog az aszfaltozott utcák száma Zentán.