2022. december 9., péntek

A Betyárstrand megtisztítva köszöntötte az őszt

Az EU Info Point újvidéki irodájának szervezésében a hétvégén önkéntesek takarítottak a Betyárstrandon, elhordták a felgyülemlett szemetet, hulladékot.

Az akcióban részt vettek az Újvidéki Önkéntes Szolgálat aktivistái, az Öko Kurir, a JCI Szerbia és az OPENS szervezeteibe tömörülők, környékbeli természetkedvelő polgárok is, együttesen tisztították a partszakaszt. Az akciót a tisztaság világnapja alkalmából szervezték meg.

Duška Latas, az EU Info Point munkatársa elmondta, hogy az akció egyik célja az volt, hogy rámutassanak a szemét helyes eltávolítására, azaz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

– A hulladék és az illegális szemétlerakók helytelen eltávolításával szennyezzük a környezetünket, az üvegházhatású gázok fokozott kibocsátásával rontjuk a levegő minőségét, valamint a szenny vízbe jutásával a termőföldeket és a talajvizet is szennyezzük – figyelmeztetett Latas.

A tisztaság világnapjáról több mint 180 országában megemlékeztek az idén is, minden évben 50 milliónál is több önkéntes vesz részt bolygó megtisztításának akcióiban. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az újvidéki tisztítási akciót a tervezettnél egy héttel későbbre kellett elhalasztani, ez azonban nem halványította az esemény jelentőségét.

A szervezők biztosították a munkához szükséges eszközöket, a seprűket, az ásókat, a lapátokat, a gereblyéket, a kesztyűket és a zsákokat, valamint a résztvevők számára élelmet és italt. Ez immáron a negyedik, ilyen tisztítási akció volt, amellyel felhívják a polgárok figyelmét a város és környezetünk tisztán tartásának fontosságára. A következő hónapokban a szervezők folytatni szeretnék a hasonló tevékenységet, további akciókat fognak szervezni.