2024. április 25., csütörtök

Csökkent az átlagbér

Az újvidéki átlagfizetés júliusban nettó 86.310 dinárt tett ki, ami több mint ezer dinárral alacsonyabb az előző havihoz viszonyítva.

A Köztársasági Statisztikai Intézet nemrégiben megjelentetett adatai szerint az újvidéki átlagfizetés 13 ezer dinárral magasabb a köztársasági átlagnál. A legutóbbi, teljességben feldolgozott, július adatok alapján elmondható, hogy egy szerbiai foglalkoztatott átlagfizetése 73.114 dinárt tett ki, ami enyhe csökkenést mutat a júniusi értékekhez mérten. Az Újvidékre vonatkozó adatok, mint minden hónapban, nagyságrendekkel eltérnek a vajdasági értékektől. Tartományi szinten a havi átlagfizetés 69.501 dinár volt, és túlnyomórészt az újvidéki adatok emelték/emelik meg ezt a számadatot. A közzétettek alapján a nettó átlagfizetés Hódságon például 57.590 dinárt, Szenttamáson 55.821 dinárt, Topolyán 58.998 dinárt, Mitrovicán pedig 65.660 dinárt tett ki. Vajdaság szintjén Kishegyesen keresnek a legkevesebbet a munkavállalók, vagyis júliusban nettó 54.586 dinárt kaptak kézhez. A közzétett adatok természetesen nem tükrözik a valóságot, ugyanis közismert, hogy az átlagfizetésekre vonatkozó számadatot főként azok alakítják, akik az átlagnál többet keresnek. Ezért létezik az ún. mediális érték, ami sokkal reálisabb képet ad a fizetésekről. Ezt az adatot szintén a Köztársasági Statisztikai Intézet dolgozza fel, és azt az értéket mutatja, hogy a szerbiai foglalkoztatottak fele mennyit keres havonta. A mediális átlagfizetés is lecsökkent a korábbi adatokhoz képest, júliusban nettó 56 ezer dinárt tett ki.

Míg a bérek stagnálnak, az árak szédületes mértékben emelkednek. A 021.rs portálon közzétett összegezés emlékeztet arra, hogy a statisztikai adatok szerint a fogyasztói árak az év első nyolc hónapjában 9,7 százalékkal növekedtek meg, többnyire az üzemanyag, a hús, a zöldségek, a kenyér, a tejtermékek és a tüzelő drágulása miatt.