2024. március 28., csütörtök

Új székház, jobb feltételek

Tolerancianapot szervezett a topolyai Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület

A hétvégén hivatalosan is átadták rendeltetésének a topolyai Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület székházát. A Petőfi brigádok utca 28. alatti épületet a topolyai helyi közösség bocsátotta használatra az egyesület számára 20 évre. A felújítási munkálatokat a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális ügyi minisztérium támogatta egymillió-százezer dinárral. Az átadón jelen volt a minisztérium képviseletében Marina Drašković, Kislinder Gábor, Topolya polgármester-helyettese és Holló Dániel, a topolyai helyi közösség tanácselnöke. Az eddigi együttműködést mindhárman gyümölcsözőnek nevezték, és ígéretet tettek a támogatás folytatására. A vendégeket Nyeső Paul, a topolyai és a kishegyesi községre kiterjedő, csaknem ötven tagot számláló civil szervezet elnöke köszöntötte, és vezette végig a megújult székház helyiségeiben.

A székház hivatalos átadóján (Fotó: Herceg Elizabetta)

A székház hivatalos átadóján (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az önkormányzat és a helyi közösség pozitív hozzáállásának köszönhetően a civil szervezet három éve székházat kapott, amelyet teljes mértékben sikerült felújítani. Egy mini rehabilitációs központot is kialakítottak a székházban, és péntekenként rendszeresen összegyűlik a tagság, akik pedig helyhez kötöttek, azokat is rendszeresen felkeresik. Három személyt a közmunkaprogram keretében foglalkoztatnak, akik segítik őket. Műhelymunkát, különféle foglalkozásokat, találkozókat, rendezvényeket szerveznek.

Az egyesület 2008-ban alakult, és azóta fontos szerepet tölt be a központi idegrendszert érintő betegséggel küzdők érdekvédelme és segítése szempontjából. Az aktív és célirányos programokon kívül lelki segítséget is nyújt a tagoknak.

Az elmúlt hétvégén tartották meg a Tolerancianapot a topolyai tóparton (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az elmúlt hétvégén tartották meg a Tolerancianapot a topolyai tóparton (Fotó: Herceg Elizabetta)

Szombaton a Topolyai-tónál 13. alkalommal megtartották a Kisbácska hagyományos rendezvényét, a Tolerancianapot, melynek célja a betegekkel, a rokkantakkal, a különleges igényű embertársainkkal szemben gyakorolt toleranciára való felhívás. A jó hangulatú rendezvényen 17 egyesületből mintegy száz vendég vett részt. Szerbiából, Magyarországról és Horvátországból is érkeztek hasonló szervezetek képviselői. A résztvevők különböző sportvetélkedőkön mérték össze erejüket, közösen főztek a tóparton, és barátkoztak, mint minden évben a tolerancianapi rendezvényen.