2024. április 20., szombat
BEST-ÓBECSE

Egészség Ösvénye

Az óbecsei Cukorbetegség Ellen Küzdő Társaság az idén is folytatja hagyományát, és megszervezi az Egészség ösvénye elnevezésű akcióját, a népszerű BEST-et. Az egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy felhívja a figyelmet korunk egyik igencsak alattomos betegségére, a cukorbetegségre. Az eltelt időszakban többen az ehhez hasonló akciók során döbbentek rá, hogy a kelleténél magasabb a vérnyomásuk, nem megfelelő a vércukorszintjük. Többen az ott kapott eredmények alapján fordultak orvoshoz, kezdték meg a megfelelő gyógykezelést. Többeknek a mérés eredménye figyelmeztető jelzés volt, hogy jobban oda kell figyelniük a táplálkozásukra, életvitelükre.

Szeptember 29-én, csütörtökön, immár 14. alkalommal kerül megszervezésre a rendezvény, ahol is a városközpontban népszerűsítik az egészség szolgálatában álló testmozgást. A gyülekezés délelőtt 10.30-kor lesz a Pogácsán.

– Ez a második nagy kampányunk az idén, ugyanis április utolsó csütörtökén szerveztük meg az elsőt, amivel csatlakozunk a cukorbetegség elleni küzdelem hónapja alkalmából zajló globális kampányhoz. A második nagy-rendezvényünk a BEST, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a fizikai aktivitás fontos tényező az egészség megőrzésében. A gyaloglás az a fizikai aktivitás, amely biztonságos és életkortól függetlenül mindenki megengedheti magának, erre szeretnénk nagy figyelmet fordítani – mondta Radoslav Ivanović, a cukorbetegség ellen küzdők óbecsei egyesületének elnöke.

A csütörtöki akció két részből áll. Az első részben, a délelőtt folyamán, a gyerekek fognak állni a figyelem középpontjában, amikor is az óbecsei általános iskolák tanulói futóversenyen vesznek részt. Minden évfolyamról, elsőtől negyedikig, ötfős csapatokat várunk, külön lányokat és külön fiúkat. Minden futam végén almát osztunk, ami az egészség szimbóluma, majd a nyolc futam után okleveleket és érmeket adnak át a legjobbaknak a szervezők.

– A második rész a felnőtteknek szól, amely déltől 15 óráig tart. A résztvevők regisztrációja a városközpontban lesz, majd, több kiscsoportban elsétálunk a Tisza-menti sétányhoz, az emlékmű közelében felállított standunkhoz. Itt felfrissülünk, vizet, gyümölcslevet, almát vagy péksüteményt kapunk. Ezen a ponton eldönthetik a résztvevők, hogy folytatják-e a sétát a zsilipig, vagy visszamennek a városközpontba, ahol alkalmuk lesz a vércukorszint-, vérnyomás- és testsúly mérésére, illetve szükség esetén orvosi tanácsot is kaphatnak – tette hozzá az elnök.