2024. április 25., csütörtök

Fél évszázad Szent Gellért oltalmában

Törökfaluban megünnepelték a katolikus templom fennállásának ötvenedik évfordulóját

A törökfalui Szent Gellért katolikus templom az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és a jeles alkalomból szombaton és vasárnap ünnepséget tartottak. A törökfalui egyházközösség által szervezett kétnapos rendezvényen koncert, előadás, színielőadás, vetítés, tanúságtétel, szentségimádás és gyónási lehetőség, valamint szentmise várta a helybeli és vidéki híveket. A rendezvény szombaton délelőtt kezdődött a Százszorszép Művelődési Egyesület székházában, ahol a kelebiai Tarabuka családi kórus adott hangversenyt, majd Gonczlik Ákos horgosi hitoktató tartott előadást Szent Gellért vértanú püspökről, illetve ft. Nagy József zentai plébános is szólt a hallgatósághoz. Kora délután ugyanitt a törökfalui hittanos gyerekek mutattak be színielőadást a résztvevőknek, akik ezután vetítést nézhettek meg Szent Gellért püspök életéről és a törökfalui templom építéséről. A szombati program a templomban zárult, ahol szentségimádás és gyónási lehetőség, valamint szentmise várta a híveket. Majd vasárnap 11 órától Józsa Gáspár pap a Szabadkai egyházmegye képviseletében mutatott be ünnepi misét a Szent Gellért-templom fennállásának 50. évfordulója alkalmából.

Fremond Árpád parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke is részt vett az évfordulós ünnepségen, lapunknak nyilatkozva összetartó közösségnek nevezte Törökfalu lakosságát.

– Ötven éve felépült és felszentelték a falu templomát. Előtte ennek a közösségnek nem volt temploma, Gunarasba, Kevibe és más településekre jártak a hívek. A templom felépítése is mutatja, hogy mennyire összetartó közösségről van szó Törökfaluban. Hiszen a falu lakói segítettek az egész templomot felépíteni, illetve részt vettek benne olyan formában, hogy ők maguk hordták ide a téglát, és tisztították meg – mondta, majd hozzátette: – Fontos, hogy a népszámlálás során mindenki megvallja a nemzeti hovatartozását, illetve nyilatkozzon, hogy katolikus, vagy más valláshoz tartozik. Buzdítunk mindenkit, hogy bátran vallják meg magyarságukat és vallási hovatartozásukat. Ez fontos a megmaradásunk miatt. Hiszen az elkövetkező időszakban a statisztika meg fogja mutatni, hogy egy-egy önkormányzat területén mennyi ember maradt, a fejlesztési pénzeket, a különböző projekteket is ennek tükrében fogják odaítélni. Az egyházak, illetve a közösségünk esetében a különböző támogatások odaítélésénél sem mindegy, hogy mennyien maradtunk Szerbiában – mondta Fremond Árpád.

Kormányos Zoltán törökfalui plébános tíz éve szolgál a 800–900 lelket számláló faluban, amely szinte egyidős a Szent Gellért-templommal. Elmondta, hogy a törökfaluiaknak nagy ünnep a templom felszentelésének ötvenedik évfordulója, miután annak idején mindent megtettek, hogy megépüljön. Megjegyezte, hogy az elmúlt tíz évben sok felújításra került sor a templomban.

– Kezdetben a plébánia épülete a paplakkal újult meg. Majd utána fokozatosan, ahogyan voltak különböző községi, illetve tartományi pályázatok, amiket sikerült megnyerni, maga a templom is. Kívülről újrameszelték, a cserepezést lecserélték, új toronydísz került rá, valamint a templom belsejét kijavították és bemeszelték. Felújítottuk a keresztúti stációképeket és a sekrestyét is. Teljes belső és külső átalakításon ment keresztül a templom – nyilatkozta a törökfalui plébános.

Solymosi Judit, a jubileumi ünnepségsorozat szervezője elmondta, nagyon örülnek, hogy ötvenéves a templomuk, amit méltóképpen megünnepelhetnek, a hívek segítőkészségének és az adományoknak köszönhetően. A jubileum alkalmából egyébként Szent Gellért templom Törökfalun címmel kiadtak egy helytörténeti kiadványt is, amelyet Molnár József készített el Ada község önkormányzatának támogatásával.