2024. március 29., péntek

Mobiltelefon az iskolákban – igen vagy nem?

Szükséges-e telefont vinni a tanintézményekbe? – Tanügyi dolgozók véleménye

Szeptember elején felkavarta a közhangulatot egy hír, amely szerint némely szerbiai általános iskolában betiltották a tanulóknak a mobiltelefon használatát. A hírek arról számolnak be, hogy a diákoktól az iskolába érkezéskor elveszik a telefonjukat, és egy zárható szekrénybe rakják, majd amikor hazaindulnak, visszakapják őket. Emellett olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint csak azok a tanulók vihetik magukkal a mobiltelefont és az okosórát, akik napi rendszerességgel utaznak az iskolába. A kezdeményezés célja az lenne, hogy megakadályozzák, hogy a tanulók óra közben használják a telefont, és ezzel megzavarják a tanítási óra menetét. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen a digitális erőszak, amely az utóbbi időben egyre jellemzőbb. A közösségi médiában sokan nemtetszésüknek adtak hangot a hír hallatán, viszont voltak, akik úgy vélik, hogy ez egy jó kezdeményezés.
A témával kapcsolatban megkérdeztük a zentai és környékbeli általános és középiskolák igazgatóit és tanárait, hogy szerintük mi a jó megoldás, és hogy mi a véleményük a telefonok használatáról az iskolában.
Gordán Kolos, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója úgy véli, hogy ez egy nagyon összetett téma, és nehéz jó megoldást találni.


– A minisztériumból hivatalos értesítést nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy hozhatják-e a tanulók a mobiltelefont az iskolába, vagy sem. A legtöbb esetben szülői kérvényre van náluk a telefon, hiszen sokan a város másik felében laknak, és a szülő szereti tudni, merre jár a gyereke iskola után, és ha úgy alakul, szükség esetén bárkit tud értesíteni a hollétéről. Az iskola házirendjében az szerepel, hogy a mobiltelefon nem megfelelő használata tilos. Sokszor eltűntek ezek az eszközök, és ebből nagy problémák alakultak ki, mi ezért nem vállalunk felelősséget. A téma nagyon kétoldalú, mi például a tanulóknak 20 perc ingyen wifit biztosítunk egy nap, és maga a rendszer úgy van kialakítva, hogy a felnőtt-tartalmakkal rendelkező oldalakat nem tölti be. A tapasztalat az, hogy amint betiltunk valamit, akkor pont azért is azt fogják csinálni. Tehát ha betiltjuk a telefont, akkor mindenki hozni fogja. Jelenleg úgy van, hogy amennyiben órán a diák előveszi a mobiltelefont, akkor a tanár elveszi, és egyenesen hozzám kerül, én pedig értesítem a szülőt, és csakis neki adom vissza. Bizonyos tanítási órákon viszont használják a telefont, hiszen fejlődik a világ, és nekünk is fejlődni kell vele. Meg kell tanítani a diákokat a telefon helyes használatára, hogy nem szabad fényképezni a tanárt, a fiúk ne fényképezzenek be a női öltözőbe, és ne tegyék fel a közösségi hálóra ezeket a képeket vagy videókat. Ez már az erőszak egy olyan formája, amelyet a rendőrség felé is jeleznünk kell. Nagyon kényes kérdés, szerintem nem lehet egységesen kezelni, minden iskola saját döntést kell hogy hozzon. Amíg törvényileg nincs meghatározva, addig mindenki úgy kezeli, ahogy jónak látja. Amennyiben valamilyen erőszakos cselekedetre kerül sor mobiltelefonnal, akkor fokozott nevelői munka veszi kezdetét, és erre mi nagyon odafigyelünk. A rendőrség is tart bemutatókat, a verbális, a fizikai vagy az elektronikus erőszakról, valamint osztályfőnöki órán a tanárok is felhívják a figyelmet a telefonok helyes használatára – fogalmazott az igazgató.
Tandari Ferenc, a Thurzó Lajos Általános Iskola igazgatója hozzátette, hogy egyelőre nem gondolkodtak hasonló kezdeményezésről, és alkalomadtán bizonyos órákon használják is a tanulók a mobiltelefont.


– A diákoknál lehet telefon az iskolában, de ki kell kapcsolniuk, és el kell rakniuk a táskába. A tantestületi szabályzat szerint tilos az iskola területén használni, amennyiben tanári engedély nélkül előveszik, akkor azonnal értesítjük a szülőt. A személyes véleményem az, hogy legjobb lenne, ha otthon hagynák, legalább az iskolában ne azt nyomkodják. Amíg a suliban vannak, szabaduljanak meg a telefonfüggéstől, hiszen amint hazaindulnak, rögtön az az első, hogy bekapcsolják, és nézik a közösségi médiát. Zentán szerencsére elég jól felszereltek a tanintézmények digitális eszközökkel, ezért meg lehet oldani a tanítást a mobiltelefon nélkül is – mondta.
Bata József, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola igazgatója kiemelte, hogy szükségtelen betiltani a telefont, sokszor jól jöhet a tanítás folyamán.


– Szerintem lehet szabályozni a használatát, ez teljesen tanárfüggő. Egyes tanítók engedékenyebbek a diákokkal, mint mások, és ezzel sokszor visszaélnek a tanulók. Ha a tanár szigorú, és megköveteli a rendet, biztos vagyok benne, hogy nem fogják órán elővenni a mobiltelefont. Sok diák utazik, ezért jó, ha van náluk kommunikációs eszköz. Például, ha hazafelé lerobban a busz, akkor tudja értesíteni a szülőt, hogy néhány órát késik, így az otthoniak sem aggódnak, hogy mi történt a gyerekkel – fogalmazott az igazgató.
Tóth Jutka középiskolai tanár elmondta, hogy nem tartja jó ötletnek a mobiltelefon betiltását az iskolákban.


– A gimnázium esetében idősebb diákokról van szó, így én használom az oktatásban a telefont segédeszközként, prezentációkat nézünk rajta, teszteket töltünk ki stb. Persze amikor nincs rá szükség, akkor nem engedem meg, hogy kéznél legyen, el kell, hogy tegyék az asztalról, és ez jól is működik, mindenki alkalmazkodott ehhez a szabályhoz – mondta Tóth Jutka.