2022. december 8., csütörtök

Jelentős nyomáscsökkenést észleltek az Északi Áramlat-2 gázvezetékben

A dán hatóságok gázszivárgást jelentettek, azt tanácsolják a hajóknak, hogy öt kilométerre kerüljék el a szivárgás helyét.

„Vészhelyzet van az Északi Áramlat-2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották” – közölte hétfőre virradóra az Északi Áramlat-2-t üzemeltető Nord Stream 2 AG.

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. Azonban a baj a hatóságok feltételezése szerint Dánia felségvizein kívül, viszont még a kizárólagos gazdasági övezetben történt. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi-Áramlat gázvezeték útvonalával. A dán hatóságok a térségben lévő hajóknak azt tanácsolták, hogy öt mérföldes sugarú körben kerüljék el a helyszínt.

Az Északi Áramlat-2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet. A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, azonban a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget. A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani alkalmazottjait.

A dán és a svéd kormány közlése szerint két helyen észleltek szivárgást.