2024. április 19., péntek

Az Európai Madármegfigyelő Napok Vajdaságban is

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját.

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője. Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Szerbiában az országos madártani egyesület mintegy ezer résztvevőre számít ezen a csodálatosnak igérkező hétvégén. Összesen 27 helyszínre terveznek kirándulást és megfigyelést. Ezek ismert rezervátumok vagy parkok: Zasavica, Veliko blato, Tikvara, Császár-tó, Ruszanda, Jegricska, Felső Duna-mente, szintúgy az újvidéki Futaki úti vagy Kamanci park, a deronjai park, a Niš melletti Nišava...