2024. március 29., péntek

Szerbia nyomon követi az esetleges nukleáris veszélyt

Slađan Velinov, a Szerbiai Nukleáris Biztonság igazgatója a Szerbiai RTV-nek adott interjúban elmondta, a Zaporizzsjában kialakult jelenlegi helyzet miatt naponta méréseket végeznek és figyelemmel kísérik, mi történik az atomerőmű környezetében. Amennyiben a legrosszabb következne be, Szerbiának van terve a védekezésre.

Szerbia tagja annak a 175 országnak, amely minden nukleáris bizonytalansággal kapcsolatos eseményt figyelemmel kísér. Amennyiben sugárveszély gyanúja következik be, ellenőrizni fogják az élelmet és a vizet. Velinov szerint jódtablettára nincs szükség, hiszen az említett atomerőmű több mint 2000 kilométerre van az országtól.

A szakember azt is hozzátette, hogy kedden Paksra látogat, ahol megnézi, milyen radioaktivitási méréseket, monitorozást végeznek. A volt Jugoszláv tagállamokkal is egy közös együttműködést sürget a sugárveszély elleni való védekezésre.

Velinov felhívta a figyelmet arra, hogy a polgároknak nincs mitől aggódniuk, a folyamatos monitorozásnak köszönhetően a legrosszabb forgatókönyv esetén is gyorsan tud reagálni az ország.