2024. április 24., szerda

Hárommillió turista az év eleje óta

Csúcsot döntöttek az idegenforgalmi mutatók

Szeptember 27-e, a turizmus világnapja kapcsán Tatjana Matić kereskedelmi, turisztikai és távközlési miniszter közölte, hogy az év elejétől mostanáig 48,1 százalékkal több turista fordult meg az ország közkedvelt vidékeinek szállodáiban, vendégházaiban, mint 2021 azonos időszakában. Az eddig jegyzett 3 millió turista közül 1,3 millió külföldről érkezett.

Mint a tárcavezető mondta, a Belgrádban szeptember első napjaiban megtartott borvásár, valamint a Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia által támogatott, A Nyitott Balkán borútjai elnevezésű projektum a turizmus expanziójáról tanúskodik, és az ágazat gazdasági erejének elismerésére utal. A múlt héten az olaszországi Albában a borturizmusnak szentelt nemzetközi konferencián Szerbia pótlólagos megerősítést kapott idegenforgalmi adottságaira, kapacitásaira és lehetőségeire vonatkozóan. „A szőlészet, borászat fejlesztésének kedvező feltételei, az ország gazdag történelme, a kulturális örökség és a népi tapasztalat, valamint a hegyvidéki turizmus és a gyógyfürdők kínálata – mind kitűnő lehetőséget nyújt az újabbnál újabb idegenforgalmi elképzelések megvalósításához. Új turisztikai utakat építünk, melyek további sikereket hoznak” – mondta Matić az idei világnap mottójához kapcsolódva, amely új megoldásokat, a lehetőségek és tervek újbóli átgondolását szorgalmazza (Rethink Tourism).

Szeptember 27-én, a turizmus világnapján az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint az idegenforgalmi szektorban dolgozók minden évben felhívják a figyelmet az ágazat társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. Különösen fontos ez az idén, hiszen az elmúlt két évben a szálloda- és vendéglátóipar nálunk is komoly károkat szenvedett.