2024. március 28., csütörtök

Egekben a bérleti díjak

Városainkban csaknem másfélszeresére nőttek a lakhatási költségek

Az ingatlanügynökségek becslése szerint Újvidéken és Belgrádban is 40-50 százalékkal növekedett a lakások bérleti díja a tavalyiakhoz képest. A fizetések azonban stagnálnak, így a lakosok többsége képtelen elviselni a drágulás terhét: a hű bérlők elhagyják otthonaikat, és az egyetemisták is hazaköltöznek a nagyvárosokból. Mindeközben egyes tömörülések a köztulajdonban levő lakások építését szorgalmazzák.

A Fejlődő Vajdaságért Akció elnevezésű tömörülés arra figyelmeztette a közvéleményt, hogy a legtöbb lakos nem tudja magának megengedni azt, hogy újvidéki lakásban éljen. Mára ugyanis már nemcsak az ingatlanok vásárlása okoz gondot, hanem a bérlése is: egy 50 négyzetméteres, Újvidék központján kívül eső lakásért átlag 300 eurós bérleti díjat kérnek el a tulajdonosok. Ezt a polgárok a 400-500 eurós jövedelmükből nem tudják fizetni, ahogyan a tartományi székvárosban tanuló egyetemisták sem – írja a politikai tömörülés, amely köztulajdonban levő lakások építését szorgalmazza. Elképzelésük szerint a városi vezetés ezeket az élettereket a piaci érték feléért biztosíthatná olyan fiataloknak, akik Újvidéken tervezik a jövőjüket.

A több éves befektetést feltételező ötlet nem elvetendő, ám nem oldja meg azoknak a gondjait, akik az évtizedes bérlést követően most utcára kerülnek – tudósít a problémáról a helyi sajtó.

HAZATÉRŐ HALLGATÓK

A 021.rs beszámol arról a közvélemény-kutatásról is, amelyet az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara végzett el nemrégiben. A felmérés eredményei szerint minden negyedik egyetemistának növelték a bérleti díját az elmúlt egy évben, 40 százalékuk pedig további drágításokkal számol. A megkérdezettek 50 százaléka állította azt, hogy a tavalyinál magasabb összeget az idén sem tud biztosítani a lakás bérlésére. A diákok 38 százaléka pedig úgy véli, hogy „kénytelen lesz hazaköltözni”, ha a bérbeadója növeli az eddigi díjat.

Az újvidéki hallgatók problémája a Belgrádban tanuló egyetemistákat is érinti. A jelentős drágulás miatt várható, hogy a diákok az idén inkább csoportosan váltanak ki nagyobb lakásokat a külvárosban – véli Miroslav Cvetković, egy belgrádi ingatlanügynökség tulajdonosa. Szerinte a koronavírus-járvány megjelenése, illetve az ukrán–orosz konfliktus kitörése óta drasztikusan növekedtek a bérleti díjak a fővárosban.

– Régebben sok kisebb lakás volt kiadó a Szent Száva-templom környékén és a Tašmajdan városrészben, de a központban és a Technológiai Kar közelében is. Ezeket azonban manapság inkább külföldieknek adják ki a tulajdonosaik: sok az orosz bérlő, akik jelentősen magasabb összeget hajlandóak fizetni az említett lakásokért, mint amennyit a hazai bérlők el tudnak különíteni a családi büdzséjükből – magyarázta az ügynök.

Az Euronews újságírójának elmondta azt is, hogy a Labudovo brdo elnevezésű városrészben egy garzonlakás bérléséért 300 eurót fizettetnek havonta, egy hasonló nagyságú, újbelgrádi ingatlanért viszont már 600 eurót is elkérnek a tulajdonosok. A legjelentősebb drágulás a 3-4 szobás lakások esetében tapasztalható: a korábbi 1100 eurós bérleti díj helyett manapság 1700 eurót is elkérnek a bérbeadók – sorolta az elképesztő összegeket a belgrádi ingatlanügynök.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lakások eladási árától eltérően a bérleti díjakról nincsenek hivatalos kimutatások, a törvény ugyanis nem kötelezi a szerződő feleket arra, hogy egyezségüket közjegyző jelenlétében hitelesítsék. Így a 40-50 százalékos drágulás csak becslés, amelyet az ügynökségekbe érkezett információkra alapoznak.

KIKÖLTÖZÉS, AZONNAL?

Az elmúlt időszakban több belgrádi és újvidéki család kereste fel az ügyvédi irodákat a drágulás következményei miatt. Az áremelkedés ugyanis irreális mértékeket öltött nagyvárosainkban – írja a Blic. A hírportálhoz többek között egy belgrádi hölgy fordult gondjával: öt év problémamentes bérlés után ugyanis értesítést kapott a tulajdonostól, hogy 100 euróval növeli a bérleti díjat. Ez 40 százalékos emelést jelentett az addigi kötelezettségeihez képest: ezt a rezsiköltségek és az alapvető élelmiszerek jelentős drágulása mellett már nem képes elviselni a családi büdzséje – mondta az asszony, aki néhány napos gondolkodási időt kapott a lakás tulajdonosától. Nemleges válasz esetén pedig azonnali kiköltözésre szólított fel a bérbeadó.

Hasonló problémáról számolt be ez újvidéki nő is, aki 2015 óta bérel párjával lakást a tartományi székvárosban: azóta itt alapítottak családot, és sajátjukként gondozzák a lakást. Nemrégiben azonnali hatállyal megnövelte a bérleti díjat a tulajdonos. Ellenkező esetben a család egy hónapot kapott a kiköltözésre. Az újvidéki nő ügyvédhez fordult, ugyanis annak idején barátok által találták a lakást, és nem kötöttek írásbeli szerződést a tulajdonossal.

A jogászok és az ügynökök állandó jelleggel figyelmeztetik a lakosokat a szerződés jelentőségére, ugyanis hiánya kárt okozhat mind a bérlőknek, mint a tulajdonosoknak. Visszaélések mindkét oldalról történnek – mesélte tapasztalatait a Blicnek az egyik belgrádi ügynök. Ugyanakkor kiemelte: akár létezik írásbeli szerződés, akár nem, a törvény legkevesebb 90 napot irányoz elő a bérlőknek a kiköltözésre.