2024. április 18., csütörtök

Klári néni összetartozásunk egyik jelképe

Moholon negyedik alkalommal tartották meg a Vlasityné Zélity Klára-emléknapot

A Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében szombaton rendezték meg Moholon Klári néni újra énekel! címmel a IV. Vlasityné Zélity Klára-emléknapot. Délelőtt játékház fogadta a gyerekeket a Csobolyó székházában, ahol délután lánya, Bálizs Gizella tartott előadást a nótafáról, majd ünnepi műsor várta a vendégeket, illetve emlékmise a moholi katolikus templomban. Az ünnepi műsoron tíz-egynéhány helyi és környékbeli szólóénekes, népdalkórus, tamburazenekar lépett fel. Az emléknappal a néhai moholi nótafa, Vlasityné Zélity Klára emléke előtt tisztelegtek, illetve a népdalkincs megőrzésének és továbbadásának fontosságát hangsúlyozta Patyi Lajos, a Csobolyó ME elnöke.

– Klári néni az összetartozásunk egyik jelképe. Egy igazi nótafa volt, aki életében is összekovácsolta a közösséget, és azért emlékezünk meg róla, hogy megvalósítsuk azt a szellemiséget, amit ő képviselt. Az emléknapot negyedszer rendezzük meg, sok fellépő van nemcsak Moholról és Adáról, hanem a környékbeli településekről is. Volt már több fellépő is, de az adott körülményekhez képest nagyon szépen összejöttünk. A délelőtti gyermekprogram is nagyon sikeres volt, ötven-hatvan gyerek játszott és táncolt – mondta Patyi Lajos.

Az emléknap ünnepi műsora a Csobolyó székházában (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Az emléknap ünnepi műsora a Csobolyó székházában (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepi műsorra teljesen megtelt fellépőkkel és vendégekkel a Csobolyó székháza. A házigazdák a vendégek között köszönthették Fremond Árpád parlamenti képviselőt, a VMSZ alelnökét és Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét is. Fremond Árpád lapunknak nyilatkozva az emléknap jelentőségét hangsúlyozta.

– Nagyon fontos, hogy ez a kis közösség, illetve a vajdasági magyar közösség megőrizze hagyományait, és őrizze azoknak az emlékét, akik tettek ezért a közösségért, hogy talpon tudjon maradni. Klári néni olyan hagyatékot hagyott a vajdasági magyarokra, nemcsak a moholiakra és a környékbeliekre, hanem az egész közösségre, ami óriási érték. Az, hogy a moholiak megemlékeznek róla, példaértékű. Fontos, hogy a közösségünk megmaradjon, és erős maradjon, ehhez azonban lényeges, hogy ápoljuk a múltunkat és őrizzük a hagyományainkat, és hogy a jövő generációi ezt tovább tudják vinni – mondta Fremond Árpád.

Az ünnepi műsorban fellépett: Tubicsák Kitti hegedűjátékával, Csonka Katalin és Sóti Éva adai népdalénekes, a zentai Pöndöly Magyar ME asszonykórusa, az adai Őszirózsa asszonykórus, a Csobolyó ME Boróka énekcsoportja, a völgyparti Szélmalom ME énekcsoportja, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Margaréta asszonykórusa, a moholi Napsugár népdalkórus, a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának Csalogány énekcsoportja, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar ME Pántlika énekcsoportja, Birkás József moholi népdalénekes, a Csobolyó ME Róna tamburacsoportja.