2024. április 26., péntek

Arcok üveg mögött

A műfordítások vers- és prózamondó versenyét tartották meg Bácsfeketehegyen

Szombaton a Bányai János Emlékházban Bácsfeketehegyen tizenkettedik alkalommal tartották meg az Arcok üveg mögött – Műfordítások vers-és prózamondó versenyét. A megmérettetést ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte – számolt be lapunknak Hajvert Ákos, az eseményt szervező Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

Hajvert Ákos megnyitja a versenyt

Hajvert Ákos megnyitja a versenyt

– Idei rendezvényünkön 40 résztvevő volt, akik számos helyről érkeztek. Ez azért is fontos, mert ez volt az idénykezdő vers- és prózamondó találkozó. Most indul be a szezon, és sok verseny következik, lesz Topolyán, Zentán, Csókán, Udvarnokon, a végén, az adventi időszakban pedig a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóval zárul a sor. A mostani találkozó különlegessége az volt, hogy műfordításokat kellett mondaniuk a gyerekeknek. Ezt nem tudják majd felhasználni a következő versenyeken, mert azokon az egyetemes vagy a vajdasági magyar irodalomból kérnek szövegeket. Ezért is óriási dolog, hogy ennyi gyereket meg tudtunk mozgatni rögtön az idény elején – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy a világirodalom megismertetése a céljuk.

Az esemény résztvevői

Az esemény résztvevői

– Nem titkolt célunk, hogy a magyar műfordítást kicsit előtérbe helyezzük. A magyar költők nagyon intenzíven foglalkoztak, foglalkoznak a világirodalommal, valamint azzal, hogy a világirodalmat beemeljék a magyar irodalomba. Természetesen így nemcsak a műfordítást, hanem magát a világirodalmat is egy kicsit jobban megismerik a fiatalok – fogalmazott az elnök.

A verseny zsűrijének tagja volt Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színművésze, Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház színművésze és Povázsánszki Kőműves Noémi színművész. A találkozón minden résztvevő minősítést kapott a zsűritől, emellett helyezéseket is kiosztottak.

– A minősítés azért fontos, hogy minden résztvevő visszajelzést kapjon, hogy pillanatnyilag hol tart, és hogy mennyit kell még fejlődnie, az adott közeghez képest. Maga a találkozó egy előválogatója az országos Radnóti Miklós Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozónak, amelyet kétévente szerveznek meg Győrben. A mostani díjazottak a két év múlva esedékes versenyre kaphatnak meghívást, az előző két év első három helyezettjei pedig az idei Radnóti-találkozóra fognak kijutni. Emellett az is nagyon fontos, hogy pályáztunk, és több helyről kapunk támogatást, ennek köszönhetően színvonalas rendezvényt tudhatunk magunk mögött – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a Bányai János Emlékház méltó helyszín volt, emellett gazdagon meg tudták vendégelni a résztvevőket, a díjazottak pedig szép könyvcsomagokat kaptak, aminek az eljövendő versenyeken hasznát látják.

A következő eredmények születtek: a 3–4. osztályos kategóriában Zakinszky Emina lett az első, Vortity Anasztázia a második és Farkas Franciska a harmadik. Az 5–6. osztályban Hajvert Zalán nyert, őt Kerekes Tamara követte, majd Mészáros Nadin. Különdíjat Kurnyák Zsófia kapott. A 7–8. osztályosoknál Nikolić Dávid szerezte meg az első helyet, és Bába Kristóf a másodikat. A középiskolásoknál Gál Flóra lett az első, Bába Lujza a második és Papp Albert a harmadik. Az egyetemisták kategóriájában Vadnai Erika lett az első, Bognár Emese a második és Seres Szandra a harmadik.

A versenyt támogatta a tartományi oktatási titkárság, a tartományi kulturális titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Kishegyes község önkormányzata.