2022. november 27., vasárnap
NEMZETEK LIGÁJA

Lipcsei csoda!

Németországban győzött Magyarország, Rossi csapata a csoportelsőségért fogadja az olaszokat – Szerbia még feljuthat az A ligába

A német válogatott péntek este az A divízió harmadik csoportja keretében Lipcsében látta vendégül a magyar nemzeti tizenegyet. A vendégek közül ketten kiemelt figyelmet élveztek, az utolsó előtti válogatottmérkőzését játszó Szalai Ádám és a debütáló Kerkez Milos. Remekül kezdett a magyar csapat, amely már az első percben szöglethez jutott, és ha Antonio Rüdiger nincs résen, Willi Orbán könnyen gólt fejelhetett volna. A 17. percben újabb sarokrúgást végezhettek el a vendégek, Szoboszlai Dominik beadását pedig a rövid kapufa felé mozgó Szalai Ádám szépségdíjas mozdulattal, sarokkal továbbította a németek kapujába. A vendéglátót láthatóan megfogta a magyar gól, az első fél órában kapura lövésig sem jutott el, Gazadag Dániel viszont könnyedén megduplázhatta volna csapata előnyét, Németországot ekkor csak Marc André ter Stegen bravúrja tartotta játékban. Kedvenceik gyenge játéka láthatóan felbosszantotta a lipcseieket, akik frusztráltságukat különböző tárgyaknak a pályára hajigálásával vezették le, egy papírgalacsin a következő szögletet elvégezni készülő Szoboszlait is eltalálta. Az első félidő végén életjelet adott a német válogatott is, Thomas Müller fejesét azonban Gulácsi Péter magabiztosan hárította.

A szünetben Hansi Flick német szövetségi kapitány szerkezetet váltott, a lecserélt Serge Gnabry helyett Thilo Kehrer lépett pályára. Gyorsabban kezdtek el játszani a házigazdák, és Leroy Sané lövésénél Gulácsi Péter hatalmas bravúrjára volt szükség az előny megtartásához. Thomas Müller, Tino Werner és Joshua Kimmich helyzetei is jelezték, a német válogatott a második félidőt sokkal komolyabban fogja venni. Az ellenfél nyomasztó fölénye mellett Marco Rossi fiai vezettek néhány ígéretes kontratámadást, Ádám Martin helyzeténél Ter Stegennek kellett ismételten bravúrt bemutatnia. A hajrában pedig a Barcelona hálóőrének Kleinheisler László lövésénél is igazolnia kellett, hogy posztján a világ elitjéhez tartozik. Az utolsó percekben a németeknek már komolyabb helyzetük nem akadt, így a magyar válogatott három ponttal térhetett haza. Mivel a csoport másik mérkőzésén Olaszország legyőzte Angliát, biztossá vált, hogy a csoportból a háromoroszlánosok esnek ki, a magyar nemzeti tizenegy pedig következő alkalommal is az A divízióban kap majd helyet. Magyarország a hétfő esti, Olaszország elleni utolsó csoportmeccs előtt kétpontos előnnyel áll a táblázat élén, és a döntetlen is elegendő számára a Nemzetek Ligájának négyes döntőjébe kerüléshez.

Szalai Ádám gyönyörű és okos góllal nyerte meg a lipcsei mérkőzést Magyarországnak (Fotó: dfb.de)
Szalai Ádám gyönyörű és okos góllal nyerte meg a lipcsei mérkőzést Magyarországnak (Fotó: dfb.de)

Szalai Ádám számára a gólján túl a találkozó azért is emlékezetes lehetett, mert nyolcvanötödik alkalommal lépett pályára válogatottmérkőzésen, és ezzel beérte Puskás Ferencet. A szurkolók is elégedettek lehetettek, hiszen egy rossz sorozat is megtört, a nemzeti tizenegy hatvannyolc év után újra legyőzte tétmeccsen a németeket.

Marco Rossi szövetségi kapitány így foglalta össze gondolatait a hármas sípszót követően: „A mérkőzés előtt azt mondtam Szalai Ádámnak, hogy az utolsó két meccsére egészen biztosan emlékezni fog. Ez a gól, ebben a stadionban, Németország ellen még hihetetlenebbé teszi mindezt. Már az Európa-bajnokságon szerzett gólja is csodálatos volt. Ő egy olyan játékos, akit sajnálatos módon sokkal nagyobbra tartanak és tartottak külföldön, mint Magyarországon, főleg azok, akik értenek a labdarúgáshoz. Ádám nagyon is megérdemel minden dicséretet. Elképesztő védőmunkát végzett, akárcsak a többi támadó. Nagyon sok mindent feláldozott. Az első félidőben remekül teljesítettünk, a másodikban aztán nagyon is beszorítottak minket, nagyon mélyen kellett védekeznünk, és elfáradt a csapat. Az olaszok elleni fináléval tehetjük fel a koronát erre a sorozatra. Örülünk annak, hogy a második helyet már bebiztosítottuk. Öt mérkőzésből tíz pont – ezt senki sem gondolta volna. Hálásnak kell lennünk a játékosoknak az erőfeszítéseikért” – mondta az olasz mester.

Kollégája, Hansi Flick kritikusan értékelte a látottakat. „Azt kell mondanom, a magyar csapat jól végezte a dolgát, nagyszerűen védekezett, egyszerű eszközökkel nehézzé tette az életünket, mert nagyon kevés helyet adott. Az első játékrész az eddigi 14 válogatottmeccsem legrosszabb félideje volt. Hiányzott a bátorság, az intenzitás, és emellett sok volt a hiba is. A második félidő már jobb volt, de kevés helyzetet alakítottunk ki.”

A mindent eldöntő gól szerzője is értékelte a meccset. „Büszke vagyok, hogy apukaként is sikerült játszanom, illetve hogy gólt tudtam szerezni. Még egy nagyon fontos mérkőzés áll előttünk, és szeretnénk még ennél is feljebb jutni. Nehéz lesz nagyon, de ugyanezzel a szintű munkával esélyünk lesz arra, hogy csináljunk még egy komoly estét” – mondta Szalai Ádám.

Az első válogatottmérkőzésén játszó Kerkez Milos elsősorban Marco Rossinak mondott köszönetet. „Örülök, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen begyűjtöttük a három pontot. Nagyon hálás vagyok Marco Rossinak, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy bizonyítsak.”

Lipcse: Németország–Magyarország 0:1 (0:1)

Red Bull Aréna, 39.513 néző, vezette Vinčić (Szlovénia). Gólszerző: Szalai Ádám a 17. percben.

Németország: Ter Stegen – Hofmann, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Gündoğan (Musiala, 69.), Gnabry (Kehrer, 46.), Müller (L. Nmecha, 85.), Sané – Werner (Havertz, 69.).
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A., Fiola, Nagy (Styles, 78.), Schäfer, Kerkez, Gazdag (Kleinheisler, 67.), Szoboszlai (Nego, 85.), Szalai Á. (Ádám, 67.).

Mitrović-mesterhármassal gázolt Szerbia

Remek győzelemmel szerezte meg Svédország ellen a három pontot Szerbia, amely így a holnapi, oslói, Norvégia elleni összecsapáson abban is reménykedhet, hogy egy újabb sikerrel feljut a legrangosabb A divízióba. Dragan Stojković szövetségi kapitány gárdája nem jól kezdte a meccset, hiszen a macedóniai felmenőkkel rendelkező Kulusevski látványos akciója és előkészítése után Claesson megszerezte a vezetést Svédországnak (15.). Keveset kellett azonban várnia a hazai közönségnek a Sasok egyenlítésére, a 18. percben ugyanis a hosszú kapufánál helyezkedő Mitrović a kapu túlsó elébe bólintotta Živković jobb oldali bekanyarítását (18.). A Fulham csatára ezután is főszerepet játszott: még az első félidő bírói ráadása tartott, amikor Tadić végzett el balról szögletet, erre pedig kiváló ütemben, ismét fejjel érkezett a robusztus támadó (45+1.). Alig kezdődött el aztán a második félidő, amikor Mitrovićból egyértelműen a meccs hőse lett: egy félkontra végén Vlahović találta meg őt hajszálpontos, védők között elsikló passzal, és benn is volt a mesterhármast jelentő találat (48.) – igaz, a bolgár Kabakov sporttársnak előbb videóznia kellett a feltételezett lesállás miatt. A találkozó végére Lukić tette fel a pontot, aki húszméteres, ballábas tekerése a bal felsőben kötött ki (70.). „Piksi” mester fiai holnap 20.45-kör futnak ki a pályára Oslóban, ahol – mivel Norvégia annak idején 1:0-ra nyert Belgrádban – csak egy győzelem jelentené a csoportelsőséget és ezzel a feljutást a Nemzetek Ligája legrangosabb színterére.

Mitrović bő félórányi játékidő alatt mesterhármast ért el (Fotó: FSS)
Mitrović bő félórányi játékidő alatt mesterhármast ért el (Fotó: FSS)

Eredmények, 5. forduló, A divízió, 2. csoport: Csehország–Portugália 0:4, Spanyolország–Svájc 1:2.

1. Portugália

5

3

1

1

11:2

10

2. Spanyolország

5

2

2

1

7:5

8

3. Svájc

5

2

0

3

4:8

6

4. Csehország

5

1

1

3

4:11

4

Az utolsó fordulóban (holnap): Portugália–Spanyolország, Svájc–Csehország.

3. csoport: Németország–Magyarország 0:1, Olaszország–Anglia 1:0.

1. Magyarország

5

3

1

1

8:3

10

2. Olaszország

5

2

2

1

6:7

8

3. Németország

5

1

3

1

8:6

6

4. Anglia

5

0

2

3

1:7

2

Az utolsó fordulóban (ma): Magyarország–Olaszország, Anglia–Németország.

B divízió, 1. csoport: Skócia–Írország 2:1, Örményország–Ukrajna 0:5.

1. Skócia

5

4

0

1

11:5

12

2. Ukrajna

5

3

1

1

10:4

10

3. Írország

5

1

1

3

5:5

4

4. Örményország

5

1

0

4

2:14

3

Az utolsó fordulóban (holnap): Ukrajna–Skócia, Írország–Örményország.

2. csoport: Izrael–Albánia 2:1.

1. Izrael

4

2

2

0

8:6

8

2. Izland

3

0

3

0

5:5

3

3. Albánia

3

0

1

2

3:5

1

4. Oroszország

0

0

0

0

0:0

0

Az utolsó fordulóban (holnap): Albánia–Izland.

3. csoport: Bosznia-Hercegovina–Montenegró 1:0, Finnország–Románia 1:1.

Bosznia-Hercegovina Demirović góljával legyőzte Montenegrót, és feljutott az A ligába (Fotó: N1)
Bosznia-Hercegovina Demirović góljával legyőzte Montenegrót, és feljutott az A ligába (Fotó: N1)

1. Bosznia-Hercegovina

5

3

2

0

7:4

11

2. Montenegró

5

2

1

2

6:4

7

3. Finnország

5

1

2

2

6:6

5

4. Románia

5

1

1

3

2:7

4

Az utolsó fordulóban (ma): Románia–Bosznia-Hercegovina, Montenegró–Finnország.

4. csoport: Szlovénia–Norvégia 2:1, Szerbia–Svédország 4:1.

1. Norvégia

5

3

1

1

7:5

10

2. Szerbia

5

3

1

1

11:5

10

3. Szlovénia

5

1

2

2

5:9

5

4. Svédország

5

1

0

4

6:10

3

Az utolsó fordulóban (holnap): Norvégia–Szerbia, Svédország–Szlovénia.

C divízió, 2. csoport: Ciprus–Görögország 1:0, Észak-Írország–Koszovó 2:1.

1. Görögország

5

4

0

1

7:1

12

2. Koszovó

5

2

0

3

6:7

6

3. Észak-Írország

5

1

2

2

6:7

5

4. Ciprus

5

1

2

2

3:7

5

Az utolsó fordulóban (holnap): Görögország–Észak-Írország, Koszovó–Ciprus.

4. csoport: Grúzia–Észak-Macedónia 2:0, Bulgária–Gibraltár 5:1.

1. Grúzia

5

4

1

0

14:2

13

2. Észak-Macedónia

5

2

1

2

7:6

7

3. Bulgária

5

1

3

1

9:8

6

4. Gibraltár

5

0

1

4

2:16

1

Az utolsó fordulóban (ma): Gibraltár–Grúzia, Észak-Macedónia–Bulgária.

D divízió, 2. csoport: Észtország–Málta 2:1.

1. Észtország

3

3

0

0

6:2

9

2. Málta

4

2

0

2

5:4

6

3. San Marino

3

0

0

3

0:5

0

Az utolsó fordulóban (ma): San Marino–Észtország.

6. forduló, D divízió, 1. csoport: Andorra–Lettország 1:1, Moldova–Liechtenstein 2:0.

A csoport végeredménye:

1. Lettország

6

4

1

1

12:5

13

2. Moldova

6

4

1

1

10:6

13

3. Andorra

6

2

2

2

6:7

8

4. Liechtenstein

6

0

0

6

1:11

0