2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Távolról tüzelt a belga

Több évtizedes, ha nem egész évszázados távlatban kell visszalapozni a krónikákat, hogy olyan elsöprő győzelmet találjunk az országúti vb-k férfi mezőnyversenyeinek történetében, amilyet Remco Evenepoel produkált tegnap az ausztráliai Wollongongban. A még mindig csak 22 éves belga sztár előbb a 75 kilométerrel a cél előtt kialakuló szökésbe került bele, majd 35-tel a vége előtt Alekszej Lucenkóval maradt elöl, de a körpálya meghatározó emelkedőjének, a Mount Pleasantnek az utolsó előtti mászásakor a kazahot is lerázta, és mintegy 25 kilométeres szóló után, két perc feletti előnnyel győzött. Valter Attila remek teljesítménnyel a 23. helyen futott be, közvetlenül az első üldözőcsoportban, a legnagyobb nevekkel együtt.

Érzelmes győzelemmel zárult a női verseny, hiszen a csapatváltó-időfutamon bukó és könyökében egy csontot eltörő 39 éves holland veterán, Annemiek van Vlauten ünnepelt, aki minden várakozást felülmúlt már azzal is, hogy ilyen sérüléssel rajthoz állt.

Végeredmény, országúti vb, felnőtt férfi mezőnyverseny (Helensburgh–Wollongong, 266,9 km): Remco Evenepoel 6:16:08 óra, Christophe Laporte +2:21 perc, Michael Matthews, Wout van Aert, Matteo Trentin, … 23. Valter Attila a. i. stb. Női mezőnyverseny (Helensburgh–Wollongong, 164,3 km): Annemiek van Vleuten 4:24:25 óra, Lotte Kopecky +1 mp, Silvia Persico, Liane Lippert, Cecilie Uttrup Ludwig a. i. stb. U23-as női mezőnyverseny (Helensburgh–Wollongong, 164,3 km): Niamh Fisher-Black 4:24:26 óra, Pfeiffer Georgi +12 mp, Ricarda Bauernfeind a. i. stb. Junior női mezőnyverseny (Wollongong–Wollongong, 67,2 km): Zoe Bäckstedt 1:47:05 óra, Eglantine Rayer +2:07 perc, Nienke Vinke a. i. stb.