2024. április 16., kedd

Győzött a jobboldali szövetség Olaszországban

A jobboldali szövetség megnyerte az olaszországi választásokat a szavazatok 42,7 százlékával. Ezen belül a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei (FdI) 25,7 százalékot kapott, és ő lehet az ország következő miniszterelnöke, pártja pedig Matteo Salvini vezette Legájával és Silvio Berlusconi jobbközép Hajrá, Olaszország! pártjával áll koalícióban, tudósít az Euronews.

Az Európai Unió politikusai már a választások előtt aggodalmukat fejezték ki. Brüsszelben és Berlinben is nagy az aggodalom, óva intenek az új szövetségtől.

– Az Európával kapcsolatos választási szónoklatai nem tudják elrejteni azt a tényt, hogy Meloni veszélyt jelent az európai konstruktív összetartozásra. Vele az autokraták egy lobbistát kapnak a 27 uniós tagállamot képviselő Tanácsban, hogy homokot szórjanak az EU gépezetébe – állította az Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke.

– Az EU alapjait és közös értékeit veszélyeztetné, ha Olaszországot, az EU harmadik legnagyobb gazdaságát posztfasiszták és szélsőjobboldali pártok koalíciója kormányozná – mondta Thomas Waitz, az Európai Zöldek társelnöke is. Waitz másik aggodalma: Olaszország esetleges eladósodása.

– Egy Meloni-kormány esetén nagy lenne a veszélye annak, hogy Olaszország ismét adósságválságba csúszik. Akkor az egész euróövezet nyomás alá kerülne – véli az Európai Zöldek vezetője.