2024. április 19., péntek

Fél éven belül elkészül?

A miniszter ígérete szerint jövő áprilistól már nem kell átutazniuk Belgrádon a dél felé tartóknak

A belgrádi körgyűrű az ország legforgalmasabb, épülőfélben lévő útinfrastruktúra-projektumának számít, melynek kivitelezése a jövő év márciusában be kellene hogy fejeződjön – jelentette ki hétfőn az építési munkálatok megtekintése során Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter.

– A szerbiai polgárok jól tudják, hogy minden nyáron járművek milliói haladnak át a belgrádi Gazela hídon, amelyek átutazóban vannak Nyugat-Európa és Dél-, Délkelet-Európa között. Éppen ez az oka annak, hogy a Belgrád körüli kerülőútra az ország legjelentősebb infrastrukturális projektumaként tekintünk, s végső ideje, hogy befejezzük a harminc évvel ezelőtt megkezdett, majd mindig elakadt munkálatokat – fogalmazott a miniszter a Straževica alagút és a Bubanj Potokhoz közeli bekötőút között épülő, tíz kilométeres szakasz munkálatainak megtekintése alkalmával.

Jelenleg a szakaszon éppen a bekötőúton, a Beli Potok alagúton és a hidakon, felüljárókon folynak  legintenzívebben a munkálatok, de épül magának a körgyűrű részét képező autóútnak ez a része is.

A belgrádi körgyűrű teljes hossza 20,4 kilométer, tavaly áprilisban adták át a forgalomnak az Ostružnicánál elhelyezkedő, a Száván átívelő híd és az Orlovača és Petlovo Brdo melletti bekötőút közötti 7,7 kilométeres szakaszt. Az idén júniustól már a Straževica alagutat is használhatják a gépjárművek.