2024. április 25., csütörtök

A pénzügyminiszter elégedett a mutatókkal

Siniša Mali: A tervek szerint növekednek a nyugdíjak és a bérek

Szerbia közadóssága jelenleg 31,5 milliárd euró, és mivel becslések szerint az idén az ország GDP-je eléri a 60,2 milliárd eurót, a közadósság a bruttó hazai termék 53 százalékát teszi ki – mondta a Pink tv reggeli műsorában Siniša Mali ügyvezető pénzügyminiszter, rámutatva arra, hogy az EU tagállamaiban a közadósság átlagban a GDP 88 százalékát teszi ki. Számos másik országhoz viszonyítva Szerbia helyzete sokkal jobb, az állam eladósodását nem lehet túlzottnak minősíteni – nyomatékosította Mali.

Mint hozzátette, ennek folyományaként a tervek szerint növekednek a nyugdíjak, az idén november 1-jétől 9 százalékkal, majd 2023. január 1-jétől további 11 százalékkal. A béremelés témájához kapcsolódóan a pénzügyi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől 40 ezer dinárra növekszik a minimálbér – 14 százalékos a növekedés –, a közszférában pedig 12,5 százalékos bérnövelésre számíthatnak a munkavállalók.

Az egyéb pénzügyi és gazdasági folyamatokat elemző Mali szerint a munkanélküliség aránya jelenleg 8,9 százalék, míg „a gazdasági növekedés az év első negyedében 4,3 százalékos volt, a második negyedében pedig 3,9 százalékos, ehhez képest Európa legtöbb országában nem jegyeznek gazdasági növekedést, a kapcsolódó mutatók negatívak”. Az infláció az idén, becslések szerint eléri a 11,5 százalékot, jövőre pedig várhatóan 8,7 százalékos lesz – emelte ki a továbbiakban Mali, az energiahordozók vonatkozásában pedig bejelentette, hogy „újabb kedvező hírek érkeztek a földgázellátás tekintetében”, végül pedig felelősségteljes magatartásra, azaz takarékoskodásra kérte a polgárokat.