2024. április 23., kedd

Egységesíteni a Duna menti régiókat!

Nemzetközi üzleti fórum a Fruška gorán

A Duna menti régiók közös idegenforgalmi kínálattal tudnának érvényesülni Európában – mondta Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap Redneken (Vrdnik), ahol kezdetét vette a kétnapos Duna Üzleti Fórum. A találkozót 12. alkalommal szervezték meg, azzal a céllal, hogy folytassák a 2011-ben elfogadott Duna-stratégia népszerűsítését és megvalósítását.

A Duna menti régiók jellegzetességeire és egyediségére épülő gazdasági együttműködést szorgalmazó projektum jelentőségét a Szerbiai Gazdasági Kamara és a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság is felismerte. A találkozó első napján Nenad Ivanišević titkár kiemelte annak jelentőségét, hogy a régiók egységes idegenforgalmi kínálattal rendelkezzenek. Így tudnák ugyanis leginkább kihasználni a lehetőségeiket, és érvényesülhetnek a nemzetközi idegenforgalmi piacon – adott hangot álláspontjának a titkár azon a megnyitón, amelyet ez alkalommal a Fruške Terme fürdőkomplexumban tartanak a szervezők.

A tegnap és ma zajló üzleti tanácskozásra a hazai gazdasági szaktekintélyek mellett üzletemberek, politikusok, kutatók és a kulturális élet képviselői is tiszteletüket tették, sőt Németországból, Ausztriából, Csehországból, Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Romániából és Bulgáriából is érkeztek vendégek. A szakemberek közös célja, hogy a különböző panelbeszélgetések folyamán feltérképezzék azokat a lehetőségeket, amelyek által a Duna menti régiók továbbfejleszthetők.

Tegnap, a találkozó első napján ismertették a Duna-stratégia eddigi sikereit és tapasztalatait, de a projektumokhoz fűződő elvárásokról is szó esett. A szakemberek kiemelték a regionális gazdasági kamarák jelentőségét, tárgyaltak az agráriparban rejlő lehetőségekről és a fenntartható fejlődésről is.

A mai beszélgetések viszont a Nyitott Balkán (Open Balkan) kezdeményezés köré épülnek: szó lesz a Nyitott városok elnevezésű projektumról, de azokról az idegenforgalmi és kulturális lehetőségekről is, amelyek hídként kapcsolhatják össze a Duna menti régiókat. Tárgyalnak a női vállalkozások kilátásairól és fejlesztéséről, illetve az energiaellátás kihívásairól is. Többek között megvitatják a média szerepét is a régiók együttműködésének építésében és erősítésében.

Az üzleti fórumot az újvidéki Media Invent Ügynökség, a Szerbiai Munkáltatók Uniója, a salzburgi Európai Régiók Intézete, illetve a területi együttműködést szorgalmazó európai projektumok megvalósításával foglalkozó Klaster TERIS szervezte meg. A tanácskozás a hagyományos Duna-bállal ér véget ma este: az ünnepélyen bemutatják az üzleti fórum újonnan megalapított elismerését is. A Robert Schumann-díjat ugyanis a jövőben azoknak ítélik oda, akik jelentős szerepet töltenek be a regionális együttműködés lehetőségeinek fejlesztésében.