2024. április 19., péntek

Lezajlott a Neumann verseny vajdasági elődöntője

A legjobbak Szekszárdon a döntőben bizonyíthatnak

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium adott otthont a szombaton megtartott XVIII. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági elődöntőjének.

A megmérettetésre ezúttal 26 munkával jelentkeztek be nyolc különböző kategóriában az általános és középiskolás diákok.

Bakos Tímea, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium informatika tanára, a szervezők egyike elmondta, hogy a verseny vajdasági elődöntőjének tizenkét éve ad otthont a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és, hogy a megmérettetést a szekszárdi kollégákkal közösen szervezik, ugyanis a verseny döntője Szekszárdon zajlik.

– Az itt megjelent munkákat szakzsűri pontozza és az első helyezettek jutnak tovább a szekszárdi döntőre, és azon felül még azok vehetnek részt a döntőn, akiket a szekszárdi szervezőbizottság a pontok alapján meghív. A megmérettetés általános-és középiskolásoknak szól és a döntőn a magyarországi résztvevőkön kívül még edélyi diákok is részt vesznek, tehát egy nemzetközi versenyről beszélünk. A résztvevők egy regisztrációs felületen jelentkezhettek be a versenyre, és itt helyben prezentálják a munkájukat, vagyis az itt bemutatottak alapján hoz a zsűri döntést. Ezúttal 26 munkával jelentkeztek be nyolc különböző kategóriában.

A verseny előtt a résztvevőket Csikós Pajos Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy az iskola jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, és igaz, hogy matematika tehetséggondozóként indultak, de már több éve informatikai szakirányt is lehert náluk választani. Jó munkát kívánt a versenyzőknek és a zsűrinek is.

A munkák prezentálására mindenkinek tíz perce volt, és két teremben zajlott a verseny.

Első helyet érdemeltek az A szekcióban: Számítógéppel támogatott tervezés kategóriában a középiskolások körében Konc Rolan, Holló Dávid páros(Beszédes József MMIK, Magyarkanizsa), számítógépes grafika kategóriában Kalmár Krisztina (Bolyai TGK, Zenta), számítógéppel támogatott tervezés kategóriában általános iskolások körében Marko Repac (Đura Jakšić Általános Iskola, Kać), számítógépes animáció kategóriában az általános iskolásoknál Popovics Regina (József Attila ÁI, Bácskertes), a középiskolásoknál Hegedűs Benjamin ( Bolyai TGK, Zenta).

A B szekcióban alkalmazói programok kategóriában a középiskolások körében Tóth Zsolt, Kökény Szabolcs páros (Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka), játékprogramok kategóriában a középiskolásoknál Bujdosó Márk, Horváth János (Bolyai TGK, Zenta), a megépített automata berendezés és vezérlése kategóriában Keresztényi Albert (Miroslav Antić ÁI, Palics).

Ígéretes tehetség díjat kapott Popovics Regina.

Az A szekció különdíját kapták Konc Roland és Holló Dávid, a B szekció különdíját kapták Bujdosó Márk és Horváth János.