2024. április 20., szombat

Ünnepel a Városi Könyvtár

Régmúlt időkben, 1845-ben Újvidéken megalapították a Szerb Olvasókört, amelynek később az Újvidéki Városi Könyvtár lett az örököse.

Szeptember 23-án minden évben megünnepelik ezt a jeles dátumot, ennek kapcsán az Ifjúsági Digitális Központban tegnap megemlékeztek Marija Trandafilról, aki sokat segített a szerb kultúra felemelkedése terén. A rendezvényen többek között jelen volt Milan Đurić, az újvidéki polgármester helyettese is.

– Újvidék polgárai a város megalapítása óta mindig nagy hangsúlyt fektettek a szellemi élet élénkítésére, ápolására. 177 évvel ezelőtt, a mai napon Újvidéken megalapították az első városi kultúrintézményt, a Szerb Olvasókört. Ezután számos másik kultúrintézmény is megszületett a városban, ezért is kapta később a Szerb Athén elnevezést. Az idén Újvidék viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2022 címet, amit annak köszönhetünk, hogy a tartományi székvárosban decentralizáltuk a kultúrát, mindenki számára elérhetővé tettük, művészeink nevét messze földön megismerték. Nagyon büszkék lehetünk az olyan, városi kultúrintézményekre, mint amilyen a Városi Könyvtár, mert pozitív hatással voltak a kultúra felemelkedésére a városban. Szeretnék köszönetet mondani a könyvtár dolgozóinak lelkes munkájukért és a kultúra terjesztése terén tett erőfeszítéseikért – mondta Đurić.

Újvidéken 177 évvel ezelőtt alapították meg a Szerb Olvasókört, amelynek a későbbiek folyamán a Városi Könyvtár lett az örököse (Fotó: Ótos András felvétele)

Újvidéken 177 évvel ezelőtt alapították meg a Szerb Olvasókört, amelynek a későbbiek folyamán a Városi Könyvtár lett az örököse (Fotó: Ótos András felvétele)

Az újvidéki Városi Könyvtár a tartományi székváros legrégebbi kultúrintézménye, és az egyik nagyobb, szerbiai könyvtár. A város szívében helyezkedik el, a Duna utca 1. alatt, több mint 580.000 monográfiával rendelkezik, rendszeresen csaknem 70 folyóiratot, szakfolyóiratot, havi és heti szinten megjelenő kiadványt szerez be, valamint 6, napi szinten megjelenő újság olvasható minden nap a könyvtárban. A Városi Könyvtárnak 29 városi és peremvárosi fiókintézete működik, évente pedig több mint 20.000-en tagosodnak be a kultúrintézménybe.