2024. április 20., szombat

Kezd visszatérni a szakmák becsülete?

Népszerűnek bizonyult a magyar nyelven indított szobafestő, burkoló, kályhaépítő szak Topolyán

Szeptemberben 15 tagozatra felosztva 231 diákkal kezdte meg a munkát a topolyai Sinkovics József Műszaki Iskola, ami csupán néhány fős csökkenést jelent az elmúlt évek átlagához viszonyítva. Továbbra is a számítógép-elektrotechnikus szak a legnépszerűbb, illetve az idén meglepően sokan tanúsítottak érdeklődést a hároméves építőipari szak iránt.

Lengyel Emese igazgatónő elmondta: örömre ad okot, hogy a hagyományos mederben indult meg az oktatás, viszont a tanintézmény vezetőségét aggodalommal tölti el, hogy hogyan tudják megvalósítani az energiahordozókkal, illetve a fűtéssel való takarékoskodást.

Több mint 230 diákkal kezdte meg a tanévet a Sinkovics József Műszaki Középiskola (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Több mint 230 diákkal kezdte meg a tanévet a Sinkovics József Műszaki Középiskola (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Az energetikai minisztériumnak az oktatási minisztériumon keresztül közzétett rendelete szerint valamennyi tanintézménynek 15 százalékkal csökkentenie kell az épületek elektromosenergia-felhasználását, illetve az épületek fűtését. Ez attól függetlenül is nem kis kihívás elé állítja iskolánkat, hogy az utóbbi időben jelentősen javult az épület energiahatékonysága, hőszigeteltünk, nyílászárókat cseréltünk. Az első gondolatunk az volt, hogy áttérünk a délelőtti oktatásra, csakhogy az a mi intézményünkben – mint ahogy valamennyi szakiskolai modell esetében – a gyakorlati oktatás miatt kivitelezhetetlen. A szakiskolákban az osztályokat csoportokra kell felosztani a gyakorlati oktatáshoz. Ez a mi esetünkben például a 26-os létszámú számítógép-szerelői szakon azt jelenti, hogy az osztályt két csoportra kell felosztani, az egyik délelőtt, a másik pedig délután jár a tanműhelyben folyó szakoktatásra. Vagyis hiába számítunk a 15 tagozatunkkal kis létszámú középiskolának, a valóságban az osztályok tagolódása miatt semmivel sem légiesebb az időbeosztásunk, különösen, hogy csak egy-egy kisebb méretű tanműhellyel rendelkezünk – tette hozzá az igazgatónő, aki örömének adott hangot, hogy talán megmozdul valami annak irányába, hogy visszanyerik népszerűségüket a hároméves szakok.

– Attól függetlenül, hogy a végzős nyolcadikosok körében a négyéves szakok, illetve azok közül is a számítógép-szerelői szak a legnépszerűbb, az idén tettünk egy kísérletet, és ismét nyitottunk magyar nyelven egy hároméves osztályt, ahova leendő szobafestőket, burkolókat és kályhakészítőket vártunk. Az utóbbi évek tendenciáival szemben meglepett bennünket, hogy 21 gyermek iratkozott be az osztályba, és abban reménykedünk ez után a tapasztalat után, hogy a hároméves szakmák újra népszerűvé kezdenek válni. Vagyis a gyerekek, a szülők megértik, illetve megérzik azt a piaci rést, ezzel együtt lakossági igényt, hogy szakemberhiány van. Igazán nem is nagyon lehet találni az építőiparban jártas és rátermett mestert. Ha pedig mégis, akkor annak igen komoly munkadíjat kell kifizetni. Tehát van jövőjük a hároméves szakoknak, és bízom benne, hogy ezt felismerik a pályaválasztás előtt állók – hangsúlyozta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy a tanintézmény folytatni szeretné az épület felújítását.

– Korábban sikerült a keramikusműhely tetőcseréjét megejteni, főépületünk külső falainak a nagy részét tudtuk hőszigetelni, illetve a padlástér hőszigetelését is megoldottuk. Emellett a nyílászáróink mintegy 70-80 százalékát kicseréltük PVC-re. Öröm számunkra az is, hogy az elmúlt időszakban új műfüves burkolatot kapott a sportpályánk a TSC támogatásának köszönhetően. Ez azért is fontos, mert tornatermünket a gimnázium diákságával közösen használjuk. Most szeretnénk a főépületünk déli falait kívülről kőgyapottal hőszigetelni. Az idén 180 ezer dinár értékben támogatott bennünket a tartományi oktatási titkárság, aminek segítségével új számítógépeket tudtunk beszerezni. Illetve az oktatási minisztériumtól kaptunk 15 asztali számítógépet, ezzel pedig teljes mértékben le tudjuk fedni iskolánk informatikai parkját, pótolni tudjuk az eddigi hiányosságainkat – zárta a beszélgetést Lengyel Emese.