2024. április 19., péntek

Megvalósuló tervek

Szenttamáson az előrehaladás nem csupán ígéreteken alapul

Négyéves megbízatásának pontosan a felénél jár a szenttamási községi hatalom. Radivoj Debeljački polgármester szerint két év elegendő idő az eddigi munka eredményének összegzésére, és a mandátum második felére vonatkozó tervek előkészítésére. Kiemelte, a fő cél az itt élő polgárok életfeltételeinek javítása mellett továbbra is a település előrehaladása.

− Nagyon elégedett vagyok mindennel, azzal a munkával is, amit ígértünk és elkezdtünk, és azzal is, amit eddig sikerült befejezni. Megbízatásunk célja, hogy ne meneküljünk a több éve, sőt évtizede húzódó, továbbá az aktuális problémák elől, hanem végleg megoldjuk őket. Amit örököltünk: nincs vízgyár a községben, az egykori szövetkezeti otthon, vagyis a színház tíz éve zárva van, az Elan hotel húsz éve nem dolgozik, a Krivaja folyó minden nyáron súlyos problémákkal szembesül, és sorolhatnám tovább. Mindezekkel a témákkal foglalkoztunk, ideértve a községi szennyvíztisztítót és csatornahálózatot is, amelyekhez elkészült a tervdokumentáció, amit leadtuk a környezetvédelmi minisztériumnál, és ahonnan várjuk a visszajelzést. A minisztérium ugyanis jelezte, hogy az állam 200 szennyvíztisztító kiépítését támogatja, remélünk, a szenttamási is köztük lesz – mondta a polgármester.

A kérdésre, hogy a kapitális beruházási folyamatok jelenleg mely fázisánál tartanak, Radivoj Debeljački elmondta, a községben az egyik legnagyobb beruházásnak a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja folyó föld alatti csőrendszeren történő összekötése számít, ami hozzávetőleg egymillió euróba kerül. A csővezeték jelenleg a Szenttamás−Verbász főútig elkészült, a hátralévő részt pedig valószínűleg az év végéig befejezik. Jól halad az egykori színház felújításának folyamata is, a munkálatok első részét befejezték, a második (befejező) szakasz pedig a megfelelő tender lezárása után kezdődik. Az épület teljes körű felújításának második fázisát a tartományi kormány 70 millió dinárral támogatja.

− Ami a község utainak felújítását illeti, a munkálatokat 28 helyen (ideértve Turia és Nádalja településeket is) saját eszközeinkből végeztük el, egy utcában pedig állami támogatással teljesen új aszfaltút épült. Az eddig elvégzett munkálatokra a községi költségvetésből 200 millió dinárt különítettünk el, az utak javítására (csak Szenttamás területén) további 30 millió dinárt irányoztunk elő. A tervek szerint 2-3 utca teljesen új aszfaltburkolatot kap. Ami pedig a járdák felújítását illeti, a polgárok kezdeményezésére legutóbb a Filip Višnjić utca elejétől a Rekovicán lévő játszótérig befejeződött a munka. Új járdát kapott a Prizren utca is, továbbá több olyan utat és járdát építettünk és újtottunk fel, amelyek a különböző intézményekhez, óvodákhoz és iskolákhoz vezetnek. Ezekre a munkálatokra a költségvetésből 10 millió dinárt irányoztunk elő, és jövőre is folytatódnak – mondta.

A község mindhárom településén jelentős beruházások valósultak meg, illetve várhatók az ivóvízellátás terén.

− Örülök annak, hogy jó ütemben halad a turiai vízgyár építése, és őszintén remélem, hogy az év végéig megkezdődik a próbaüzemelés. Több akadályt is sikerült „menet közben” megoldani, így nem állítottuk le a munkálatokat. A tartományi kormánytól 40 millió dinárt kaptunk a vízvezeték-hálózat felújítására, és ezt a munkát a Jovan Popović, Žarko Zrenjanin, Petar Drapšin, Karađorđe, Nikola Tesla és a Miloš Crnjanski utcákban elvégeztük. A község a további felújításokra 30 millió dinárt biztosít, jelenleg nyitva van a pályázat a kivitelezők számára, és bízom abban, hogy már a jövő év elejére minden utcában új vízvezeték-hálózat lesz – vázolta fel a polgármester.

Új tulajdonosa van az egykori Elan Hotelnak. Szavai szerint a beruházó azt tervezi, hogy rendbe szedi a hotelt, körülötte pedig nyitott és csukott medencéket épít.

– Ezeket a projektumokat támogatjuk, és segítünk a szükséges dokumentáció biztosításánál, ami egyébként időigényes munka, ezért a polgárok megértését kérjük. A munkálatok valószínűleg jövőre indulnak. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy a projektumot három év alatt (egy év csúszási határidővel) meg kell valósítani – foglalta össze.

Gazdaságfejlesztéssel és a szenttamási ipari övezettel kapcsolatban elmondta, az önkormányzat számára nagyon fontos a gazdasági tevékenység, és mindent megtesznek a befektetési feltételek megteremtése érdekében.

– Kiaszfaltoztuk a 10 hektárnyi területhez vezető utat, és vannak érdeklődő beruházók. Az Újvidék felé vezető út mentén néhány ipari zónához tartozó telek eladásra került. Példának az Alutec vállalatot hoznám fel, amely tovább fejlődik, de ugyanarra a részre egy újabb befektető jelezte érkezését. Az önkormányzat minden létesített gyár számára felvállalja a dogozók utaztatási költségeit – mondta Debeljački.

A polgármester elmondta azt is, hogy az elmúlt két évben hét játszóteret létesítettek a községben, új kosárlabdapályát kapott a nádaljai iskola, továbbá rendbe szedték a Rekovica melletti, a gimnázium melletti és az Unčić városrészben lévő kosárlabdapályákat is.

A környezetvédelem kapcsán elsősorban a fásítást emelte ki, amelyre a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium 2,4, a község pedig további 1,3 millió dinárt biztosított. Szavai szerint felszámolták az egykori vágóhíd mögötti vadon létesített szeméttelepet – itt is fásítanak majd, lecserélték a kazánokat a turiai és nádaljai iskolában, valamint az önkormányzat közbenjárására megszűnt a Bácskai-Nagy-csatornának a Reahem vállalat általi szennyezése.

− Fontosnak tartom elmondani azt is, hogy 33 millió dinárt fordítunk szociális védelemre, az általános és középiskolai oktatást pedig 160 millió dinárral támogattuk. Felújítottuk és felszereltük a községben működő összes óvodát, a kultúra a tájékoztatás és a Népkönyvtár működésére további 48 millió dinárt hagytunk jóvá. Új és korszerű felszerelést kapott az egészségház, törlesztettük a keretében működő gyógyszertár felhalmozott tartozását, a sport fejlesztését pedig 30 millió dinárral támogattuk – mondta Szenttamás polgármestere.

A tervekről szólva kiemelte a dűlőutak rendezését, az önkormányzat és több más épület felújítását, a kiserdei focipálya mellé pedig szétszerelhető lelátókat biztosítanak.