2024. április 26., péntek

Ahol jó civilnek lenni

Gunaras, kis közösség sok civil szervezettel – A megszorítások a civilek munkáját is érintik

A gunarasi helyi közösség területén számos civil szervezet tevékenykedik, mondhatni, a számuk kimagasló a lakosság számához képest. Munkájuk összehangolásában nagy szerepe van a gunarasi helyi közösségnek, amely különböző módon támogatja is őket.

Kovács Viktor (Fotó: Lakatos János)

Kovács Viktor (Fotó: Lakatos János)

– Valóban aktív civil élet folyik Gunarason a civil szervezeteken keresztül. Elsőként a József Attila Művelődési Egyesületet említeném, amelynek keretében több alszervezet is tevékenykedik, pl. a színjátszók, a citerazenekar és a kézimunkacsoport. Ezek heti szinten tartanak foglalkozásokat, sok embert megmozgatva. A nyugdíjas-egyesület is részt szokott venni több rendezvényben, valamint ők is szerveznek saját programokat és különböző összejöveteleket. A gazdakör szintén aktív civil szervezet, saját rendezvényekkel és gyakori összejövetelekkel. Emellett vannak cserkészeink is, akik szinte minden héten tartanak foglalkozásokat, illetve magánkezdeményezésre indulni fognak aerobik- és zumbaestek. Ez utóbbira is heti szinten fog sor kerülni. A sakkozók is rendszeresen összeülnek, valamint az ifjúsági szervezet és a Gunaras Jövője Civil Szervezet is. A felsorolásból nem maradhat ki az önkéntes tűzoltó-egyesület, akik igen szép eredményekkel öregbítik falunk jó hírét, valamint az Olimpia FK is igen aktív – mondta el Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója, majd hozzáfűzte, hogy a civil szervezetek részt vesznek a falu munkájában, a rendezvényeken, és saját programjaik is vannak. Emiatt fontosnak tartják, hogy foglalkozzanak velük, támogassák őket. Az elmúlt időszak takarékossági szigorításai viszont érintik a civileket is.

A civil szervezetek pályázatának köszönhetően újult meg a helyi közösség épülete Gunarason (Fotó: Lakatos János)

A civil szervezetek pályázatának köszönhetően újult meg a helyi közösség épülete Gunarason (Fotó: Lakatos János)

– Tudni kell, hogy mi minden helyi közösségi helyiségben és a civil szervezet irodáiban elektromos árammal fűtünk. A takarékosság miatt némi változtatásra volt szükség, a civil szervezetek a téli időszakban csak a kis faluházunk termét használhatják összejöveteleikre. Egy adott időbeosztást fognak követni, hogy ki mikor használhatja a termet. Ily módon elég sok elektromos energiát meg fogunk spórolni – fogalmazott Kovács.

A takarékossági megszorítástól eltekintve a helyi közösség több módon is támogatja a civil szervezetek tevékenységét. A tanácsadó elmondta, hogy teszik ezt egy jelentősebb bevételkiesés ellenére.

– Az irodák és a helyiségek biztosítása mellett minden évben pályázatot írunk ki a civil szervezetek számára. Az idén a keretösszeg 1,3 millió dinárt tett ki. Fontos elmondani, hogy az elmúlt évben az egyik bevételi forrásunk, ami a vízszolgáltatásból származott, átkerült a Komgrad Közvállalathoz. Ez kiesést okozott, viszont a költségvetést tudtuk úgy módosítani, hogy ez az összeg továbbra is a civilek rendelkezésére álljon, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy ők aktívak legyenek. A pénzbeli támogatás mellett más kéréseket is meg szoktunk hallgatni, pl. utaztatással kapcsolatban, eszközbeszerzéssel, valamint a pályázatírásban is segítjük őket. Így próbáljuk maximalizálni lehetőségeiket és költségvetésüket. Az elmúlt időszakban ez igen sikeresen működött, tavaly pl. a tűzoltó-egyesület egy igen nagy pályázatot nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, amiből átalakították és felújították a tűzoltógarázst. A Gunaras Jövője is a Bethlennél nyert, amiből a helyi közösség és a faluház épülete lett felújítva, valamint az Olimpia FK az öltözőt újította fel ebből a forrásból – számolt be Kovács, majd hozzáfűzte, hogy nagy segítség a civilek számára, ha több pályázaton is sikeresen részt vesznek, és van mögöttük valaki, aki ebben is segíti őket.