2022. december 6., kedd

Európa ritmusa Szenttamáson

Hollandiába utazik a tavalyi győztes csapat

Szenttamás lesz a házigazdája az idei Szerbia Európa ritmusában zenés vetélkedő döntőjének.

A vetélkedő döntőjének népszerűsítése céljából, továbbá annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a döntőt megrendező várost, annak jellemzőit és lehetőségeit, csütörtökön Szenttamáson járt Tomaš Kuhta, a Cseh Köztársaság szerbiai nagykövete és Floris Serné, a Holland Királyság Szerbiai Nagykövetségének titkára. Az október 15-én megrendezésre kerülő verseny döntőjének szervezői Igor Karadarević és David Makevič mellett a rangos vendégeket Radivoj Debeljački polgármester és a szenttamási önkormányzat képviselői fogadták.

− Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy Szenttamás ismét részese lett a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű versenynek, és hogy házigazdák lehetünk. Az előző versenyt itteni fiatalok nyerték, nekik köszönhetően lesz városunk házigazdái a fiatalok, és nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek körében is nagy népszerűségnek örvendő, zenés versenynek. Meggyőződésem, hogy igazoljuk a ránk váró feladatot, és mint korábban is, jó házigazdák leszünk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a vendégeknek, Csehország nagykövetének és a Holland Nagykövetség politikai titkárának azért, hogy közreműködésükkel lehetővé tették a Szerbia Európa ritmusában verseny, ezáltal pedig Szenttamás népszerűsítését, ami mindannyiunk számára előnyös. Különösen fontos mindez fiataljaink számára, akik ismét lehetőséget kaptak arra, hogy kifejezzék tehetségüket, bemutassák tudásukat – fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

(Fotó: Paraczky László)
(Fotó: Paraczky László)

Tomáš Kuchta, Csehország szerbiai nagykövete a munkajellegű megbeszéléseket követően elmondta, hogy az itt élők vendégszeretetének köszönhetően Szerbiában, ezen belül pedig Vajdaságban igazán otthon érzi magát: − Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek Szenttamáson, közel érzem magam az itt élő néphez, mindannyian az Osztrák−Magyar Monarchia része voltunk, ráadásul sok cseh él a Bánságban és Újvidéken, a falvaink szinte egyformák és még a nyelvünk is nagyon hasonló. Ez a fesztivál pozitív esemény, segít a gyerekeknek megismerni hazájukat, más európai országok kultúráját, végül a legjobbak ellátogatnak valamelyik országba, így a szerb gyerekek tavalyi győztesként hamarosan Hollandiába utaznak. Fiatal koromban nem lehetett utazni, országunk zárva volt, emiatt úgy gondolom, hogy az emberek, de főleg a fiatalok fejlődéséhez nagyon fontos az utazás, az új és más emberekkel történő ismerkedés. Ezért támogatjuk ezt a versenyt, ezzel is erősítve a két ország és népeink közötti kapcsolatokat. Remélem, hogy mindezt a fiatalok átveszik tőlünk és folytatják – mondta Tomáš Kuchta, aki egyúttal sok szerencsét kívánt a versenyzőknek.

Miután megköszönte a meghívást, Floris Serné, a Holland Királyság szerbiai nagykövetségének politikai titkára a sajtó képviselőinek elmondta, örül annak, hogy a szenttamási fellépők tavaly egy holland nyelvű dallal nyerték meg a vetélkedőt. − Számunkra ez a dal egyedi, hiszen 25 év vendégszereplés után ezzel a dallal győzött Hollandia az Eurovíziós Dalfesztiválon, erre mindannyian nagyon büszkék vagyunk. Remélem, hogy a szenttamási fiatalok élvezik majd a hollandiai kirándulást, és hogy a jövőben új kapocsként szolgálnak a két ország számára – fogalmazott a holland nagykövetség képviselője.