2024. április 25., csütörtök
FOCIMIX

Ronaldo csapata visszajutott az élvonalba

A Ronaldo Nazário többségi tulajdonában lévő Cruzeiro biztosította visszajutását a brazil élvonalba. A Belo Horizonte-i székhelyű együttes 3:0-ra legyőzte a Vasco da Gamát, ezzel a legjobb négy közé került a másodosztályban, ami garantálja a feljutást. „Ez hab a tortán, de sokat dolgoztunk, hogy kiérdemeljük. Néhány napig ünneplünk, aztán már a következő idényen gondolkodunk” – nyilatkozta a 2002-ben világbajnok Ronaldo.

A négyszeres bajnok Cruzeiro 2019-ben esett ki, mert komoly pénzügyi válságba került. A rendőrség később megállapította, hogy ezt a korábbi vezetők felelőtlen gazdálkodása idézte elő. Ronaldo tavaly decemberben jelentette be, hogy megvásárolta a részvények 90 százalékát a csapatot működtető gazdasági társaságban. A korábbi világklasszis csatár azután döntött így, hogy új törvényt fogadtak el Brazíliában a futballbefektetések ösztönzésére. Ronaldo hamarosan drámai változásokat ígért a klub vezetésében, és visszatérést az élvonalba. Kevéssé ismert játékosokat szerződtetett, és csökkentette a kiadásokat.

Pandev szögre akasztotta a stoplist

Goran Pandev, az északmacedón válogatott csúcstartója bejelentette visszavonulását. A 39 éves csatár közösségi oldalán közölte, hogy 22 év, 644 mérkőzés és 139 gól után befejezi pályafutását.

Pandev szerepelt a Lazióban, az Interben, a Napoliban, a Genoában és a Galatasarayban is, legutóbb pedig a Parma színeiben futballozott. A milánói együttessel 2010-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, az olasz kupában pedig öt alkalommal volt a győztes csapat tagja. A válogatottban 122 mérkőzésen 38 gólt szerzett, mindkettő rekord az északmacedón nemzeti csapatban.

Edzőváltást követelnek a spanyol nők

A spanyol női válogatott 15 játékosa kijelentette, nem vállalja a szereplést a nemzeti csapatban, amíg azt Jorge Vilda szövetségi kapitány irányítja. A szövetség (RFEF) közölte, a futballisták e-mailben jelentették be, hogy lemondják a válogatottságot, ha nem menesztik a 2015-ben kinevezett Vildát. Szerintük a kialakult helyzet jelentősen befolyásolja az érzelmi és az egészségi állapotukat. További részleteket nem közölt a szövetség, és nem nevezte meg a 15 játékost. A spanyol sportsajtó szerint az aranylabdás Alexia Putellas nincs köztük. Médiabeszámolók szerint a csapatban már augusztusban is káosz uralkodott a futballisták elégedetlensége miatt.

Az RFEF közleménye szerint a játékosok nem szólhatnak bele a szövetségi kapitány személyének kilétébe, mivel ez nem az ő dolguk és nem az ő felelősségük. „Az ilyen típusú manőverek károsak, és nem tartoznak a labdarúgás, illetve a sport értékei közé” – írta az RFEF. A szövetség szerint a spanyol jogszabályok kimondják, hogy súlyos szabálysértésnek minősül, ha valaki nem fogadja el a válogatottmeghívót, ezért kettőtől öt évig terjedő szankciókat vonhat maga után. Bár az RFEF nem kér ilyen büntetést a játékosokkal szemben, de nem hívja be őket egészen addig, amíg beismerik tévedésüket, és bocsánatot kérnek. „Ez példátlan helyzet a labdarúgás történetében Spanyolországban és világszerte is, akár a férfi, akár a női szakágról van szó. Ez több, mint sportügy, ez a méltóság kérdése” – áll a szövetség közleményében. Az RFEF szerint a nemzeti csapatnak elkötelezett játékosokra van szüksége, akik büszkén védik a spanyol mezt.

A válogatott idén a házigazda és későbbi győztes Angliával szemben a negyeddöntőben búcsúzott az Eb-n. A vb-selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szerepelt, és pontveszteség nélkül végzett az európai zóna 3. csoportjának élén, így ott lehet jövőre az ausztrál és új-zélandi közös rendezésű tornán.

Thomas Letsch a Bochum vezetőedzője

Thomas Letsch lett a német bajnokságban szereplő Bochum vezetőedzője. Az 54 éves szakvezető szerződése 2024 nyaráig szól. Letsch 1997 óta tartó edzői pályafutása során dolgozott többek között a Salzburgnál, az bécsi Austriánál, az elmúlt két évben pedig a holland Vitesse-t irányította, ahonnan szerdán távozott.

A Bochum kispadjáról tíz nappal ezelőtt menesztették Thomas Reist, miután a klub hat vereséggel rajtolt a Bundesligában. A Bochum a hetedik fordulóban a Köln ellen 1:1-es döntetlent játszott az U19-es együttes edzője, Heiko Butscher irányításával.