2024. április 19., péntek
XIX. NŐI VB

Verve az olimpiai ezüstérmes!

Nem csüggedt el a nyitónap veresége miatt a szerb válogatott a Sydney-ben zajló női világbajnokságon, amelynek második fordulójában a lányok izgalmas mérkőzésen, de végig vezetve 69:64 arányban legyűrték a tavalyi tokiói olimpián ezüstérmes Japánt. Marina Maljković tanítványai remek dobóteljesítménnyel állva hagyták a riválist az első negyedben (24:9), ez pedig megadta a teljes találkozó alaphangját. A japánok ugyan szívós munkával visszajöttek a meccsbe a nagyszünetre (38:34), ám fordítani már nem tudtak, és a szerbek több jó ütemben behulló kosárral, valamint feszes védekezéssel a zárónegyedre fordulva stabilizálták előnyüket (54:46), amivel az utolsó dudaszóig jól gazdálkodtak. A Kanada elleni vereséggel szemben ezúttal kiegyensúlyozottabb csapatmunka meghozta eredményét, a legjobb Jovana Nogić 13, Yvonne Anderson és Kristina Topuzović 12 pontig jutott.

Több, hatalmas arányú győzelem is született a játéknapon, ami arra is utal, mekkora a különbség a világ néhány legjobb csapata és a többiek között – még egy 12 gárdát felvonultató tornán is.

Eredmények, 2. forduló, A csoport: Egyesült Államok–Puerto Rico 106:42, Belgium–Dél-Korea 84:61, Kína–Bosznia-Hercegovina 98:51. A sorrend: Kína és Egyesült Államok 4, Belgium és Puerto Rico 3, Bosznia-Hercegovina és Dél-Korea 2 pont. B csoport: Szerbia–Japán 69:64, Kanada–Franciaország 59:45, Ausztrália–Mali 118:58. A sorrend: Kanada 4, Franciaország, Szerbia, Japán és Ausztrália 3, Mali 2 pont.

NBA

Az egész szezonra eltiltották a Celtics edzőjét

Az egész szezonra szóló eltiltást kapott Ime Udoka, az észak-amerikai bajnokságban legutóbb nagydöntős Boston vezetőedzője. A 45 éves szakember ellen azért zajlott fegyelmi eljárás a klubnál, mert az egyik női alkalmazottal „helytelen, intim, kölcsönös egyetértésen alapuló viszonyt” folytatott.

„Szeretnék elnézést kérni a játékosoktól, szurkolóktól, a Celtics családtól és a családomtól, amiért csalódást okoztam nekik. Sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe hoztam a csapatot, és elfogadom a döntést” – tudatta közleményében Udoka.

Egyelőre nem tudni, hogy ki helyettesíti majd a sikertrénert, a legesélyesebbnek Joe Mazzulla másodedzőt tartják a posztra. A játékosként hét NBA-szezont lehúzó Udoka első vezetőedzőként töltött idényében a nagydöntőbe vezette a Bostont, amely ott 4:2-es összesítéssel alulmaradt a Golden State Warriorsszal szemben.