2024. április 25., csütörtök
ENNIVAL(L)Ó

„Részeges” étkek – vörösboros kacsa és sörös kenyér a terítéken

Ételek és életek, amelyek közel állnak a szívünkhöz. A mindennapi életünk ízeihez, receptjeihez, illa(na)taihoz tartozik egy-egy (sors)történet. Ebben a rovatban a magaméit írom le, remélve, hogy ezekben a sztorikban az Olvasó is megtalálja majd (a) magá(é)t. Recept is lesz, lehet utánunk csinálni – sütni, főzni, enni: lenni.

Küszöbön az indián nyár. „Fürdető” fények, illanó záporok, majd áztatós esőzések teszik lehetővé nemcsak, hogy (lélek-)lélegzethez jussunk, hanem azt is, hogy újra tudjuk élvezni a kiadós étkezéseket. A magam részéről nehezen tűrtem a bénító kánikulát, a szervezetem is örömmel éli át a „fázás” élményét újra. Mondani szokás, hogy ejj, de jó volna a nyári forróságból „elraktározni” télire magunknak és magunkban. Erre most fokozott igény lehet, ugyanis kemény telet jósolnak, éghajlati, gazdasági szempontból egyaránt…
Komolytalanra fordítva a szót: egyik lelkes Olvasó több alkalommal számon kérte rajtam, hogy mikor jelentetem meg a rovatban például a „pálinkás kalács” receptjét?! Nevettem nagyokat, és legutóbb megígértem neki, ha még egyszer megkérdezi tőlem, én bizony rovatba foglalom őt és a kérését is. Minden bizonnyal „kereslet” van tehát a „részeges”, az alkohollal megbolondított, boldogított ételek fortélyaira. Ehhez az ismert magyarországi gasztroblogger, Fördős Zé tavaly téli, 89 kipróbált receptet tartalmazó Street Kitchen kiadványát veszem elő. A könyv vastagságú receptesfüzetet gyakran lapozgatom egyébként. Az év bármely szakában nagyon üdítően hatnak ezek a többnyire gyorsan és egyszerű módon elkészíthető házias, mentes, vegán és egzotikus receptek is. Kezdjük a menüsort a másik nagy kedvenccel, a whiskyvel:

Whiskys forró csoki

Hozzávalók (4 személyre) a forró csokihoz: 4 dl tej, 2 ek. (barna)cukor, 200 dkg étcsokoládé, 1 dl whisky, 2 tojássárgája; a tejhabhoz: 1 dl tej, 4 ek. a forró csokiból, 1 marék őrölt fahéj; a tetejére: őrölt fahéj.
Elkészítése: A tejet egy (gyors)forralóban, közepes lángon felmelegítjük a cukorral, majd felolvasztjuk benne a csokit. Beleöntjük a whiskyt, és nagyon gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgáját is, hogy ki ne csapódjon. Innentől már nem szabad tovább főzni. A tetejére a tejet a többi hozzávalóval tejhabosítóba tesszük, és kihabosítjuk. A forró csokit a bögrébe adagoljuk, a tetejére öntjük a tejhabot, majd megszórjuk őrölt fahéjjal.
Egészségünkre! Jöhet a főétel, egy „ittas” szárnyas:

Kacsamell vörösboros mártással

Hozzávalók (2 személyre) a répás édesburgonya-püréhez: 3 dkg megtisztított édesburgonya, 15 dkg megtisztított sárgarépa, só, 2 ek. vaj (kb. 5 dkg); a vörösboros mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma (kb. 14 dkg), 1 dl alaplé, 1,5 dl vörösbor, 20 dkg fagyasztott meggy, 1 rúd fahéj, 1-2 ek. cukor, 1 tk. étkezési keményítő; a húshoz: 2 db kacsamell (kb. 20 dkg/db), só, őrölt fekete bors, 1 ág kakukkfű, 1 ág rozmaring, 2 gerezd fokhagyma; a tálaláshoz: 2-3 szál friss petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az édesburgonyát és a répát felkockázzuk, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kigőzölögni. Hozzáadjuk a vajat, szükség esetén sózzuk, és botmixerrel leturmixoljuk. A tökéletes végeredmény eléréséért egy kis lyukú szűrőn vagy lisztszitán átpasszírozzuk egy mikrózható tálba. A mártáshoz közepes lángon vajat melegítünk a gyorsforralóban, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, és 3-4 perc alatt megdinszteljük. Felöntjük az alaplével és a borral, hozzáadjuk a meggy felét, a fahéjat és a cukrot, majd közepesen erős lángon 3-4 percig főzzük. Kivesszük a fahéjat, és botmixerrel leturmixoljuk a mártást, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Az így kapott mártást visszatesszük a tiszta gyorsforralóba, a keményítőt kb. 2 evőkanál vízben elkeverjük, és a forrásban lévő mártáshoz adjuk. 2-3 percig forraljuk, majd beletesszük a maradék meggyet, lefedjük, és levesszük a tűzhelyről. A szobahőmérsékletű kacsamellek bőrét beirdaljuk (vigyázzunk, a húst ne vágjuk be!), sózzuk, borsozzuk, és bőrével lefelé, hideg, száraz serpenyőben, közepes lángon szép pirosra sütjük a bőrét. Ez hosszú folyamat, várjuk ki türelmesen! Mikor kisült a zsírja, és szép pirosra sült a bőre, felkapcsoljuk a hőfokot, beletesszük a zsírba a kakukkfüvet, a rozmaringot és a roppantott fokhagymát, majd a kacsamell minden oldalát megpirítjuk. A húst 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 7–10 percre, attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni. A megsült kacsamellet deszkára helyezzük, letakarjuk alufóliával, és szeletelés előtt hagyjuk 5–10 percig pihenni, közben visszamelegítjük a pürét. Tányérra szedjük a pürét, ráhelyezzük a felszeletelt kacsát, meglocsoljuk a mártással, teszünk rá meggyet is, és friss petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!
Ha még bírjuk szusszal, jöhet a (nem édes!) desszert:

Csokis-barna sörös kenyér

(Ez a kenyér inkább sajttálhoz és lekvárhoz ajánlott, különösképpen az édes-kesernyés ízek szerelmeseinek)
Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl langyos tej, 2 ek, cukor, 7 g porélesztő, 45 dkg kenyérliszt, 2 csipet só, 15 g kakaópor, 1,8 dl barna sör, 2 ek. olívaolaj, 4 dkg aprított dió, 4 dkg aprított étcsokoládé; a forma kikenéséhez: vaj.
Elkészítése: A tejben elkeverjük a cukrot, beleszórjuk az élesztőt, és hagyjuk 5–10 percig aktiválódni. A lisztet keverőtálban összekeverjük a sóval és a kakaóporral. A lisztes keverékbe öntjük az élesztős tejet, a sört és az olajat, alaposan összekeverjük, beleszórjuk az aprított diót és csokit, majd fényesre, simára dagasztjuk. Lefedve egy órán át kelesztjük, majd olajozott felületen egyszer átgyúrjuk, és egy vajjal kikent sütőformába igazítjuk. További 30 percig kelesztjük, majd a tetejét megkenjük a vízzel és a sóval elkevert tojásfehérjével, és megszórjuk zabpehellyel. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40–45 percre, majd 5 percig a formában pihentetjük, végül kiborítjuk, és szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Miután ezek elkészítésével és elfogyasztásával szerencsésen megbirkózunk, garantáltan felmelegszik bennünk majd a nehéz, őszi-téli lélek is.