2022. november 27., vasárnap

Julianne Moore, a szerény mozisztár

Múlt szerdán nyitotta meg kapuit a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A nemzetközi szemlén az idén 22 jobbnál jobbnak ígérkező alkotás versenyez az Arany Oroszlán díjért. A fesztiválon az idei Oscar-díjszezon annyi nagy reményű filmjét vetítették, illetve vetítik mint még soha. A neves rendezvény a pandémia miatti két visszafogott év után az idén ismét a legjobb formájában mutatkozott be: számos sztár érkezett a premierek vörös szőnyegére. Többek között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, aki a női vezetőket ösztönző nonprofit szervezetének képviseletében utazott Velencébe, továbbá Olivia Wilde Don’t Worry Darling című thrillerének főszereplői, Florence Pugh és Harry Styles, valamint Hugh Jackman, Tilda Swinton, Penélope Cruz és Timothée Chalamet is ott sétált a Palazzo del Cinema előtt a Lidón. Az életműért járó Arany Oroszlánt az idén Catherine Deneuve vehette át. A tizenegy napos színvonalas rendezvény szombaton ér véget.
A fődíjról döntő zsűri elnöke az idén az Oscar-díjas színésznő, Julianne Moore lesz, de a zsűriben helyet foglal még Audrey Diwan francia filmrendező, aki tavaly Arany Medve-díjat kapott Happening című filmjéért, Leila Hatami iráni színésznő, Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író, Mariano Cohn argentin rendező-producer, Lonardo Di Costanzo olasz filmrendező és a 2019-ben hét Goya-díjat elnyerő spanyol rendező, Rodrigo Sorogoyen is. A velencei nemzetközi zsűri a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán díj mellett a zsűri nagydíját, a legjobb rendezés Ezüst Oroszlán díját, a legjobb színésznő és színész Coppa Volpi-díjait, különdíjat, forgatókönyvírói díjat, valamint a legjobb fiatal színésznő és színész Marcello Mastroianni-díját is odaítéli a legjobbaknak.
A szervezők nem is választhattak volna jobb elnököt a fődíj elbírálására, mint az Oscar-díjas színésznőt, hiszen aki ismeri Julianne Moore munkásságát és színészi tevékenységét, világossá válik számára, hogy egy igen neves és kiemelkedő tehetséggel bíró személyről beszélünk.
A 62 éves Julianne skót felmenőkkel büszkélkedő amerikai színésznő és gyerekkönyv író. Színészi pályafutása 1984-ben, 24 évesen indult egy televíziós sorozatbeli szereppel. Azóta mintegy 70 különböző műfajú filmben játszott megannyi izgalmas, sokszínű karaktert. Nagyszerű színészi alakításaival bebizonyította, hogy immáron több évtizede Hollywood egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb tehetségű színésznője.
Édesanyja pszichológus volt, édesapja az amerikai hadseregben szolgált, így gyermekkorában rengeteget költöztek. Németországban, Frankfurtban érettségizett, majd a bostoni egyetemen tanult színjátszást. Kisebb színházi, majd televíziós szerepek után az 1990-es évek eleje hozta meg számára az első igazi áttörést karrierjében. Olyan nagy sikerű filmekben kapott főszerepeket, mint például a Rövidre vágva vagy a Jurassic Park 2. része.
Julianne Moore pályafutása során számos magas rangú filmes díjban részesült, és sokszor jelölték is. Az első ilyen filmszerep, amely Golden Globe és Oscar-díj jelölést hozott számára, a Boogie Nights (1997) volt. 2002-ben a Berlinalén Ezüst Medve díjat kapott Az órák című filmben nyújtott alakításáért, és még abban az évben Velencében is díjazták a Távol a mennyországtól című filmjéért. 2013-ban a Versenyben az elnökségért című filmben Sarah Palin politikusnőként nyújtott remek alakításáért megkapta az első Golden Globe-díját, a cannes-i filmfesztiválon pedig 2014-ben a Térkép a csillagokhoz című filmmel nyert díjat. 2015-ben a Megmaradt Alice-nek című szívszorító filmjében Julianne Moore egy elismert nyelvészprofesszor drámai küzdelmét mutatja be, akinél orvosa Alzheimer-kórt diagnosztizál nem sokkal az 50. születésnapja után. Ragyogó, megrázó színészi játékáért Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjban részesült.
Nevéhez egyebek mellett olyan filmek köthetők mint A nagy Lebowski, Válótársak, Az eszményi férj, Áldatlan állapotban, Kikötői hírek, Őrült, dilis szerelem, Egy kapcsolat vége, Lisey története, Nő az ablakban, Szilaj: Zabolátlanok. Legújabb filmje pedig a Sharper amerikai filmdráma.
A személyes kedvencem a bizonyára sokak számára ismert Őrült, dilis, szerelem, melyben Moore a feleség szerepét játssza. A 2011-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjátékban továbbá Steve Carell, Ryan Gosling és Emma Stone is látható. A film főhőse egy középkorú családapa, Cal (Steve Carell), akinek élete fenekestül felfordul, miután megtudja, hogy felesége megcsalta. Aki egy igazán szórakoztató és érdekfeszítő filmet szeretne megnézni, annak bátran ajánlom.
Julianne a mindennapokban egy igen elfoglalt színésznő. Szívesen dolgozik a nagy amerikai mozifilmek mellett kisebb költségvetésű független, művészfilmekben is.
A színjátszás mellett egyébként elismert gyerekkönyv író is, a nagy sikerű Freckleface Strawberry (Szeplősarcú eper) könyvsorozat szerzője, amelyben a gyermekkori élményeit, benyomásait vetette papírra. Élményekből nem volt hiány, hiszen több mint 20 helyen élt szüleivel. A New York Times bestseller első kötetéből musical is készült, amelyet 2010-ben mutattak be. A Time magazin Julianne Moore-t 2015-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Nem véletlenül, hiszen fontos társadalmi, politikai kérdésekben is hallatja hangját. 2015-ben fegyverbiztonsági kampányt indított több amerikai híresség (Reese Witherspoon, Steve Carell stb.) támogatásával. A színésznő megalapította az Everytown Creative Council nevű csoportot. Céljuk, hogy gátat szabjanak a fegyveres erőszaknak az Egyesült Államokban, és ne kerülhessen fegyver bűnözők, családon belüli erőszakot elkövetett emberek és mentális betegséggel élők kezébe, ezenkívül 2008 óta a Save The Children alapítvány nagykövete is. Az alapítvány az Egyesült Államokban és külföldi szervezetei révén a világban több helyen küzd a gyerekek egyenlő jogaiért, esélyeiért, tanulási lehetőségeiért. Ezek mellett Moore többször kiállt a melegek jogaiért is.
Az újságírók megfogalmazása szerint Julianne More természetes, szerény, bátor, őszinte, kedves nő, aki két lábbal áll a földön. Az Oscar-díjas színésznő jelenleg New Yorkban él rendező férjével, és két gyermekével.