2024. április 19., péntek

Új piactérrel gazdagodik Csantavér

A jövő héten elkészül az idegenforgalmi és kereskedelmi célokat szolgáló fedett közterület

Csantavér hamarosan új, korszerű és látványos közterülettel lesz gazdagabb. A település olyan turisztikai és rendezvényteret kap, amely az egész régió élelmiszer-termelőinek és régi mesterségeinek a találkozóhelye lesz. A valamivel több, mint 55,8 millió dinár értékű projektre a Pénzügyi és Gazdasági Minisztérium mintegy 27,9 millió dinárt különített el, míg a többi pénzt Szabadka város biztosította. Az idegenforgalmi és gazdasági célokra szolgáló, illetve különféle rendezvények szervezésére is megfelelő, 8700 négyzetméteres fedett területen 240 standot helyeznek el.

A téren 240 asztal kap helyet (Fotó: Dér Dianna)

A téren 240 asztal kap helyet (Fotó: Dér Dianna)

A falu központjában, a templom mögött található tér új állapotában jobb munkakörülményeket nyújt az eladóknak, míg a vásárlóknak és a látogatóknak egy kellemesebb vásárlási élményt kínál. A piaci árusítás, valamint a vásárok, ünnepségek, kiállítások és egyéb rendezvények megtartására is szolgáló tér nagy hasznot hozhat a házi termékeket, élelmiszereket készítőknek és a régi mesterségeket űzőknek, mindemellett hozzájárulhat a legközelebbi szomszédokhoz való közeledéshez, hiszen a közeli magyar városokból is érkeznek mind eladók, mind vásárlók a településre.

A munkálatok már a végéhez közelednek (Fotó: Dér Dianna)

A munkálatok már a végéhez közelednek (Fotó: Dér Dianna)

Csantavéren a piaci napoknak több évtizedes hagyományuk van. Hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap a piacon tömegek gyűlnek össze. Itt olyan kisipari, háztáji és kézműves termékek is megtalálhatók, amelyek a boltokban és bevásárlóközpontokban nem kaphatók: például kézműves édességek, bőrdíszművek, kézzel fonott kosarak, kézműves szappanok, házi készítésű tejtermékek stb. Ezenfelül természetesen zöldségeket, gyümölcsöket, mezőgazdasági termékeket, különféle élelmiszereket és húskészítményeket, ruházatot, lábbeliket, tisztálkodási szereket, háztartási eszközöket, sőt még növényeket is meg lehet vásárolni. Csantavéren a választék évről évre bővül, egyre színesebb és változatosabb termékek kerülnek az asztalokra, mind több és több elárusítóval.

A felújított tér megálmodásáról, kivitelezéséről, a munkálatokról és a jövőbeli célokról Vituska Ildikóval, a csantavéri Komval Közvállalat igazgatójával beszélgettünk

Hogyan került sor ennek a nagyszabású projektnek a megálmodására, kivitelezésére?

– A piactér korszerűsítésének ötletét tulajdonképpen az idő hozta. A piac az, ami összeköt minket, minden egyes héten. Ez az a hely, ahol csütörtökönként és vasárnaponként tömegek gyűlnek össze. A település már régóta megérdemel egy új, nagyobb és lakóihoz méltó teret, ezért végső ideje volt, hogy cselekedjünk. Így a pályázat elindításához a Komval Közvállalat 600 ezer dinár értékben járult hozzá, hogy megindulhasson a tervezési időszak. A falu mára már egy olyan teret nyert, amely jelentős a régi, elfeledett készségek és mesterségek megőrzése és fejlesztése szempontjából is. Szeretnénk megfelelő feltételeket teremteni az emberek idevonzására akár a szűkebb, akár a tágabb környezetből. Ez a projekt nagy jelentőséggel bír Csantavér számára. Bízunk abban, hogy az új létesítmény hozzájárul a csantavéri életminőség javításához is.

Vituska Ildikó, a csantavéri Komval Közvállalat igazgatója (Fotó: Dér Dianna)

Vituska Ildikó, a csantavéri Komval Közvállalat igazgatója (Fotó: Dér Dianna)

Milyen intézkedések előzték meg a tényleges munkálatokat, valamint kiknek a hozzájárulásával valósulhatott meg ez a beruházás?

– A projekt kidolgozása még tavaly elkezdődött. A pályázat megírását rengeteg munka előzte meg. Első körben szükségünk volt egy megfelelő tervdokumentációra és egy hozzáértő mérnökre, aki olyan tervrajzot készít, hogy az a lehető legjobb formában kerüljön kivitelezésre, és megfeleljen a szabványoknak. Tehát az előkészületek igen hosszú időt vettek igénybe, amíg eljutottunk odáig, hogy elkészüljön egy elfogadható és megfelelő tervrajz. Ez a projekt nagyon komoly munkát vett igénybe, több ember részéről is. Köszönettel tartozunk Aleksandar Vučić államfőnek, aki ígéretét betartva lehetőséget és anyagi támogatást nyújtott nekünk egy korszerűbb piactér megvalósításához. Köszönettel tartozunk továbbá a köztársasági és a szabadkai segítőinknek. Valójában egy igazán nagy és kiváló csapat fogott össze, és dolgozott azon, hogy a tervezett beruházás megvalósuljon.

A munkálatok már a végéhez közelednek (Fotó: Dér Dianna)

A munkálatok már a végéhez közelednek (Fotó: Dér Dianna)

Milyen munkálatok folytak, és milyen újdonságokra számíthatnak majd az eladók, illetve vásárlók?

– A munkálatok június közepén kezdődtek. Összesen 90 nap állt rendelkezésre a projekt elkészítésére, az időjárási viszontagságok azonban sokszor megnehezítették, illetve hátráltatták a munkásokat. Emiatt a tervezett időponttól eltérően a munkálatokat várhatóan a jövő hét végén fejezik be. A 8700 négyzetméteres tér teljes aszfaltozását, a konstrukció összerakását, az elektromos vezetékek elhelyezését és a vízelvezetés kiépítését követően még a tetőszerkezet felrakása várat magára, aminek befejeztével elkészül a várva várt létesítmény. Valójában rengeteg szakemberre volt szükség, hogy ez a munka megvalósuljon. Ez idáig 174 asztal volt a piactéren, ezt a számot most sikerült bővíteni 240-re, hiszen erre igény van. Ígéretet kaptunk továbbá, hogy rendelkezésünkre bocsátanak még olyan asztalokat is, amelyeken lesznek hűtők, hogy az eladók megfelelően ki tudják rakni az áruikat akár nagy melegben is. A kellő megvilágításra is nagy hangsúlyt fektettek a szakértők, mindemellett minden oszlopon lesz konnektor, így minden eladónak lehetősége lesz az áramcsatlakozásra. Három útfeljárót (rámpát) is kialakítottak a mesterek, melyek egyrészt az áruk behúzására és a mozgássérültek akadálymentes közlekedésére szolgálnak, a templom felőli lejtő miatt pedig lépcsőket is kialakítanak.

A piac ideiglenes helyszíne (Fotó: Dér Dianna)

A piac ideiglenes helyszíne (Fotó: Dér Dianna)

Milyen céljaik vannak a további munkálatokat illetően, és milyen terveik, ötleteik az új rendezvénytér teljes mértékű kihasználására?

– A céljaink közt szerepel a piactér oldalfedésének a megépítése és a parkolóhelyek kialakítása. A további hiányosságok pedig majd a „beköltözés” után fognak kiderülni. Mindenképp szeretnénk még inkább urbanizálni a környezetet, ha lesz rá lehetőségünk. A jövőben az új teret nem csak piacként szeretnénk használni. Az új létesítmény még rengeteg alternatívát ad különféle rendezvények megszervezésére. Számos terv lapul még a tarsolyunkban, amelyekre, bízunk benne, sort is tudunk keríteni. Mivel mindig is a szívünk vágya volt egy nagyon szép és modern piac létrehozása, ezért a munkálatok befejeztével mindannyian összegyűlhetünk ezen a szép, új téren, és együtt ünnepelhetjük a sikeres projektum elkészültét.