2024. április 19., péntek

Megverték a Zijin egyik munkását, majd felgyújtottak egy munkagépet

A kínai Serbia Zijin Cooper vállalatának közleménye szerint a Starica hegyen egy csoport táborozó megverte az egyik alkalmazottukat, majd felgyújtottak egy félmillió euró értékű berendezést. Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter a történtekért Aleksandar Jovanović Ćuta köztársasági parlamenti képviselőt és környezetvédelmi aktivistát vádolta meg.

A környezetvédelmi aktivisták szerint, akik jelenleg is a Starica hegyen folyó munkálatok ellen tiltakoznak, kijelentették, hogy az incidens előtti éjszaka lebontották a táborukat.

A Zijin vállalatának közleménye szerint az incidensre szombat este 23 óra körül került sor és elvárják az illetékes szervek gyors beavatkozását.

– A Starica hegyet védő környezetvédelmi aktivisták egy csoportja testi sérüléseket okoztak a Majdanpek Rézbánya egyik alkalmazottjának, majd felgyújtottak egy Epiroc fúrógépet, amelynek értéke 520 ezer euró – áll a vállalat közleményében.

Hozzátették, hogy a munkás éppen a fúrógépet kezelte, amikor megtámadták és felgyújtották a munkagépet. A munkás elmondta, hogy három fekete maszkot és kapucnit viselő férfi támadt rá.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter az esetet követően gyors válaszlépésekre szólította fel az illetékes szerveket. Szavai szerint az esetért Aleksandar Jovanovića Ćuta a felelős.

– Ćuta aktivistái már hetek óta veszélyeztetik a munkások biztonságát és fegyverrel is fenyegetőznek, amiért már hatvan alkalmazott nem dolgozik. Az esti támadás miatt akár több száz dolgozó is munka nélkül maradhat, aminek következtében a munka is leállhat a területen. Ez nem harc a környezetért, ez csak vandalizmus és a törvények megszegése – fogalmazott a miniszter.