2024. március 28., csütörtök

Népszámlálási kisokos

Október elseje és 31-e között tartják Szerbiában a népszámlálást. Ez abból a szempontból is különleges, hogy először alkalmaznak elektronikus kérdőívet a népszámlálási munkatársak.

Az euronews.rs hírportál írása alapján az összeírók laptopokkal járnak házról házra, ebbe viszik be a polgárok adatait. Egy háromtagú család esetében ez 30-40 percet vesz igénybe majd.

A népszámlálásról szóló törvény értelmében a polgárok kötelesek részt venni a népszámlálásban, valamint pontos és teljes információkat kell adniuk majdnem minden kérdésre. Azonban három kivétel van az adatlapon, amelyek esetében megtagadhatják a válaszadást. Ennek értelmében nem kötelesek nyilatkozni a nemzeti és vallási hovatartozásukkal kapcsolatban, valamint arról, hogy rendelkeznek-e bármilyen fogyatékossággal, amely kérdés így hangzik: Van-e bármilyen problémájuk a látásukkal, hallásukkal, mozgásukkal, emlékezetükkel?

Az illetékesek elmagyarázták, hogy minden összeíró elmagyarázza a polgároknak, hogy miért is fontos ez a népszámlálás, és minden adatot csak statisztikai szempontból használnak fel. Amennyiben az érintett személy elutasítja az adatok felvételét, úgy a népszámlálást végző személynek jelentenie kell a felettesének az ügyet, majd együtt vissza térnek a polgárhoz, és még egyszer megpróbálják meggyőzni az adatfelvétel fontosságáról. Amennyiben ennek ellenére is elutasítja, úgy büntetésre számíthat, hiszen 20.000 dinártól 50.000 dinárig terjedő büntetést szabhatnak ki. Azonban nem csak a polgárokat büntethetik meg, hanem az összeírókat is, amennyiben nem pontos információkat visznek be a rendszerbe. Emiatt jövedelem nélkül maradhatnak, azonnal megszakítják a velük kötött szerződést, és 30.000-50.000 dináros büntetéssel számolhatnak. Az összeíró bizottság tagjait 50.000-100.000 dinárral büntethetik, amennyiben irracionálisan költik a népszámlálásra szánt pénzösszegeket.

Az összeírót mindenki a saját lakhelyén fogadja, függetlenül attól, hogy arra a lakcímre van bejelentkezve vagy sem. Így az albérlőknek nem kell aggódniuk emiatt. Ahogyan fogalmaztak Szerbia pillanatnyi helyzetét szeretnék feltérképezni.

A válaszokat a háztartás egy tagja is megadhatja, amennyiben a többiek házon kívül vannak, azonban az lenne a legideálisabb, ha mindenki saját maga válaszolja meg a kérdéseket. A 15 évnél fiatalabb gyermekek esetében a szüleik vagy gondviselőik válaszolhatnak.