2024. március 28., csütörtök

Nem lesz vénasszonyok nyara

Változékony szeptember végi és októberi időjárás elé nézünk

Bolygónk északi féltekéjén hajnali három óra három perckor köszöntött be a csillagászati ősz, a bolygó déli féltekéjén pedig a tavasz.

Ez az ősz az előrejelzések szerint valamivel enyhébb lesz a sokéves átlagnál, és október első hete is viszonylag meleg idővel kecsegtet – jelentette ki Goran Mihajlović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatóhelyettese. Változékony lesz azonban az időjárás a hónap folyamán, így október derekán valamivel alacsonyabbak lesznek a napi maximumok a korábbi évek átlagánál.

Mihajlović a közszolgálati televíziónak nyilatkozva kifejtette, a hideg reggel és a helyenkénti talajmenti fagyok után az előttünk álló hétvégén és a jövő hét elején országszerte 20 és 25 Celsius-fok között mozog majd a legmagasabb nappali hőmérséklet, de erős széllökésekkel, kossavával is számolni kell, másutt déli vagy délkeleti irányú szél fúj. Eső is előfordulhat, de kisebb mennyiségben, mint előző héten. A hónap végéig lényegében kitart a melegebb idő.

A meteorológus szerint az idén aligha számíthatunk vénasszonyok nyarára, változékonyabb időre van kilátás, és gyakran eshet csapadék is. Október első hete még aránylag meleg lesz, aztán újra lehűl az idő. Az első hét azonban több csapadékot is hoz, aztán szárazabbra fordul. Havi lebontásban az átlagnak megfelelő csapadék esedékes, a hegyvidéken kissé több. Igaz, hogy az átlagos értékeknél egy fokkal melegebb lesz az idén az előttünk álló hónap, ez azonban nem olyan vénasszonyok nyarát jelent, amilyenhez hozzászoktunk a korábbi években.