2024. április 19., péntek

Két keréken a látványosságok nyomában

Elrajolt a Bánát kerékpártúra

Csütörtök reggel Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének irodája elől elindultak a Bánsági turisztikai kerékpáros útvonal összeköttetése (BanatBike RORS-379) elnevezésű IPA projektum keretében megrendezett kerékpártúra résztvevői, hogy az előttünk álló hétvégén feltérképezzék az adott útszakasz turisztikai kínálatát. A projektum Zenta község önkormányzata és az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület közös projektje. Zenta a vezetőpartner, a romániai fél pedig a pályázati partner. A projektum fő célja a határon túli idegenforgalmi régió iránti kereslet növelése, mégpedig tematikus kerékpáros útvonalcsomag fejlesztésével, közös márkaépítéssel és marketingtevékenységgel. Uganakkor a projektum lehetőséget nyújt a Temesvárt és Nagybecskereket érintő Eurovelo nemzetközi kerékpárutakra történő rácsatlakozásra, ezzel is létrehozva egy természeti, történelmi és kulturális örökséget bemutató tematikus turisztikai kínálatot.

Temesvárig kerekeznek feltérképezve az idegenforgalmi kínálatot (Fotó: Gergely Árpád)

Temesvárig kerekeznek feltérképezve az idegenforgalmi kínálatot (Fotó: Gergely Árpád)

A csütörtök reggel rajtolt kerékpártúra úticélja Temesvár. A túrázók azokat a helyszíneket látogatják meg, amelyek turisztikai kínálatot biztosítanak az arra járó kerékpárturistáknak. A túra első napján 68 kilométert terveznek megtenni Zsombolyáig, hogy valamikor pénteken, 52 kilométer megtétele után érkezzenek Temesvárra, ahonnan szombat reggel indulnak vissza Zentára.

A projekt részeként készül egy kerékpárosoknak szánt útvonaltervező applikáció is, amit szeptember 28-án a projekt zárókonferenciáján mutatnak be Zentán.