2024. március 28., csütörtök

Az olvasás segít élni és életben maradni

Gion Nándor olvasási verseny novemberben

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete olvasási versenyt hirdet az általános iskolások felsősi számára. A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe (is) van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken nem vesznek részt.

A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Mindegyik csapat korosztályonként egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgozik, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat.

A szervezők továbbra is számítanak a pedagógusok, magyartanárok, könyvtárosok, szülők segítségére az olvasás, a könyvek és egyben a Gion Nándor olvasási verseny népszerűsítésében. A legjobb csapatok értékes jutalomban részesülnek.

„Mert az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.” (Vekerdy Tamás)

A tartományi döntő 2022 novemberében lesz Újvidéken, érdeklődni, jelentkezni a következő e-mail-címen lehet: olvasasiverseny@gmail.com.